ВИДЕО: Азаренка стъпи на върха с титла на Australian Open



28-01-2012 12:00 | Станко Димов

Виктория Азаренка е новата шампионка от Откритото първенство на Австралия. На финала на надпреварата 22-годишната състезателка се наложи с категоричното 6:3, 6:0 над Мария Шарапова. Трофеят от Мелбърн ще има двойно значение за Азаренка, която освен с първа титла от Големия шлем от понеделник, ще се поздрави и с първото място в ранглистата.

Родената в Беларус състезателка демонстрира впечатляваща игра и напълно заслужи успеха си. 2012-та определено започна фантастично за Вика, която преди Australian Open спечели и титлата в Сидни.

СНИМКИ ОТ ФИНАЛНИЯ МАЧ!

От своя страна Шарапова загуби на финал в два от последните три турнири от Шлема. Миналото лято рускинята отстъпи и в спора за трофея на Уимбълдън пред Петра Квитова. По ирония на съдбата и в двата случая Маша загуби титлата от състезателки, които за първи път играят финал в турнирите от Шлема.

Азаренка започна видимо нервно финалния двубой и в първите минути ударите и рядко попадаха в очертанията на корта. Още в първия си сервис-гейм Вика регистрира две двойни грешки и за опитната Шарапова не представляваше проблем започне с пробив.

Нещо повече, Маша взе подаването си имаше преднина 0:30, доближавайки се само на 2 точки от 3:0 гейма.

За радост на Азаренка обаче тя бързо се съвзе от първоначалния шок и не само бързо върна пробива, но до края на сета загуби едва гейм. Световната №3 демонстрира отлична работа с краката, като достигаше на време мощните удари на Шарапова от дъното на корта.

За разлика от съперницата си Вика разнообрази играта си и след 46 минути взе първия сет с 6:3. Кратка справка със статистиката показваше, че в последните 22 финала в турнири от Големия шлем при дамите, спечелилата първия сет в 21 от случаите печели и трофея. Имаше ли сили Шарапова да промени тези факти?

Отговорът бе – Не! Маша започна втората част ужасяващо – 0:3 гейма след два пробива и показа, че няма отговор на отличната игра в защита на Азаренка. От тук до края няма много за казване – серията от поредни геймове на Вика стана 9 и с 6:3, 6:0 тя заслужи първата си титла от Големия шлем.

От въвеждането на компютърната ранглиста през 1975-а година, Азаренка стана 21-а номер 1 в света.

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини