Е това човешко ли беше…



30-01-2012 15:58 | Иван Опренов

Неделя сутрин. Най-мързеливото време от седмицата. Обикновено по това време човек обича да си поспива до късно, особено ако е изкарал една приятна събота вечер. Дори и да не спи, най-приятното нещо сигурно би било да се излежава и да си мързелува или пък обратното – да отиде някъде да поспортува след тежката седмица.

Всякакви емоции в неделя сутрин, а и в ранния следобед, са оставени настрана. Все пак ни предстои нова тежка седмица с много изпитания, така че пълният релакс е препоръчителен.
Предполагам, че мнозина са предпочели да прекарат 29 януари по същия начин. И за разпускане, голяма част са предпочели да изгледат финала между Джокович и Надал в Мелбърн. Колко правилен избор само!!! Шест часа божествен тенис, извънземни отигравания, нечовешки усилия и в крайна сметка всички остават без дъх – и героите в двубоя, и зрителите.

Уверен съм, че няма любител на този спорт, който да съжалява, че прекара шест часа от почивния си ден неотлъчно до телевизора или компютъра си. Такъв мач едва ли ще има скоро. Последният, за който поне аз се сещам, беше финалът на Уимбълдън през 2008 г. Тогава отново беше намесен Надал, а другият гладиатор на финала беше Федерер. Такава красива, епична и направо нечовешка битка явно се случва веднъж на четири години.

Дано не съм прав, дано всеки голям мач тази година ни предложи такива емоции. Макар малко да се съмнявам, надеждата остава, защото видях какво могат двамата най-добри в света в момента. А то може да се определи само с една дума – всичко!

Дано поредният жесток удар на Джокович към Надал не отчая напълно испанеца в битките помежду им. Личеше си, че в този мач той е направо друг тенисист, личеше си, че е работил много, за да навакса миналогодишното изоставане от Ноле. Личеше си, че е хвърлил нечовешки много труд и е на ръба на възможностите си.

И въпреки това Ноле го победи. Нормално е човек в ситуацията на Надал да се попита какво още може да направи, за да победи съперника си. Но познавайки играта и характера на испанеца, убеден съм, че не само няма да се откаже, а ще се мотивира още повече, за да настигне Ноле. Видя се, че поне е много, много близо.

Друг е въпросът дали тялото на Рафа ще му позволи да го направи. Дали вече не е прекалено изхабен от толкова много тежки сблъсъци на най-високо ниво? Но на 25 години все още изглежда, че има още много тенис в него.

И двамата с Ноле признаха, че болката не ги притеснява в такива моменти, изпълнени с адреналин, така че можем да очакваме още много нечовешки изпълнения от тях. Само можем да го очакваме да е по-скоро. А и ако наистина изиграят още един подобен мач помежду си, ще се убедя, че със сигурност има извънземни и те са слезли да играят тенис на земята. Вече нямам търпение да пропилея следващата си неделя по подобен начин.

Иван Опренов, Sportni.bg, специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини