Вилиан Петров: Вярвам, че един ден мога да стигна до топ 10



16-02-2012 17:47 | Николай Драгиев

Вилиан Петров е роден в Пловдив през март 1995-а година и е считан за един от най-талантливите млади български състезатели. Започва да тренира на 6 години в родния град, след като е увлечен от своя приятел. Първоначално започва на ТК "Марица", а след това се мести на "ТК Албена Пд". Тогава негов треньор в продължение на 2 години е Огнян Кацаров, който по-късно заминава за САЩ. След това Петров е поет от Владимир Терзиев, с който постига редица добри резултати. От ноември 2010 година Вилиан тренира в Испания - в академията Barcelona Total Tennis. Когато не е в Барселона той се готви и в България. Ето какво сподели той пред Tennis24.bg.


- Имаше контузия през 2011 и сякаш не успя да играеш на всички възможни турнири. Какво е състоянието в момента и какви цели си поставяш за новия сезон?
- Сега съм добре, надявам се тази година да съм жив и здрав. Контузията ми беше в областта на кръста и гърба. Според мен мисля, че се появи от претоварване. Заради контузията не тренирах около месец и половина и изпуснах няколко турнира. След това загубих форма и ми беше трудно да си я върна. Целите са ми да изиграя няколко ITF турнира, за да имам по-добър ранкинг и след това да играя на "A" и 1-ва категория от турнирите на ITF. И също искам да взема една-две ATP точки.

- Кои са най-силните страни в твоята игра? Можеш ли да кажеш, че имаш определен стил и подход към играта, който те различава от всички останали? Имаш ли любим удар или комбинация от удари?
- Моите силни страни са, че винаги давам всичко от себе си и се боря до край. Моят стил е по-агресивен, обичам да атакувам и да излизам на мрежата. Също така обичам да разнообразявам с къси топки и бекхенд слайс. Любимият ми удар е може би форхендът.


- Кои са предпочитаните от теб марки за екипировка? Помага ли ти спонсор и въобще как се справяш с този скъп спорт?

- Аз играя с Head. От няколко години имам договор с тях.  Дават ми ракети и всички нужни принадлежности. Обичам екипи и маратонки на Adidas. Харесват ми моделите и материите. Финансите и разходите ги плаща баща ми, нямам спонсор.

- До къде се простират амбициите ти? Какви са по-дългосрочните ти цели? Смяташ ли да атакуваш един ден турнирите на ниво ATP или ще се съсредоточиш в по-ниските категории?
- Ами моите амбиции са някой ден да съм в топ 10 на ATP. А пък защо не и номер едно. Може да звучи доста "скромно", но ако вярвам в себе си и ако се трудя, ще постигна, това което искам.

- Кои са ти любимите тенисисти и защо?
- Роджър Федерер ми е любим, защото играе с лекота и техниката му е невероятна. Преди като по-малък бях за Анди Родик, но сега нещо не му върви. Любима тенисистка нямам. Като цяло женският тенис е малко...

- В какво намираш мотивация като един млад и талантлив тенисист? Повече те мотивира желанието да станеш един вид популярен и успешен или намираш вдъхновение в представянето на своите идоли?
- Мотивира ме желанието да направя големи постижения и да постигна моите цели.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини