№71 за гениалния Маестро (ВИДЕО)



19-02-2012 16:34 | Николай Драгиев

Живата легенда на световния тенис - Роджър Федерер спечели 71-а титла в 101-ия си финал в турнири на ATP. Швейцарецът победи Хуан Мартин дел Потро във финала на ATP 500 в Ротердам с 6:1, 6:4 и взе първа титла през 2012-а година. Световният номер 3 за пореден път доказа реномето си на може би най-добрия играч в зала и без проблеми се справи с двуметровия гигант. Така 7 от последните 8 титли на Федерер са именно при игра на закрито.

Това е 12-а поредна година, в която Федерер печели поне една титла на ниво ATP. Трофеят е втори за Федерер в Ротердам. Въпреки че вкара 49% първи сервис той не допусна нито веднъж Дел Потро да го пробие и за пореден път възхити с изпълнения, които са възможни само чрез неговия репертоар.

"Това е страхотен старт на сезона за мен. Искам да поздравя Хуан Мартин, той играе наистина добър тенис. Надявам се да се видим на финалния "Мастърс" в Лондон," заяви Федерер. "Днес Роджър бе много по-добър от мен. Той е голям шампион," допълни Дел Потро.

Особено впечатляващ в представянето на Федерер бе първият сет от финала. В него Федерер демонстрира цялата палитра от удари и прекрасно движение по корта, за да накара Дел Потро да се чувства максимално некомфортно на корта. Аржентинецът не знаеше какво да очаква във всеки един удар и бързо загуби натрупаната увереност от предишните убедителни победи.

Срещата започна сервис-гейм за Федерер, който се превърна в истинско изпитание за швейцареца. Световният №3 почти не можеше да вкара първи сервис, а от другата страна на корта получи няколко отлични ретура на Дел Потро. Логично, след 4-5 минути игра, това доведе до 2 точки за пробив пред аржентинеца. И в двата случая обаче Федерер имаше последната дума и се спаси.

И както се случва често в подобни ситуации, швейцарският маестро моментално наказа съперника си в ответния гейм, реализирайки първата си точка за пробив – 2:0. От колебанията при сервис за Федерер в първия гейм не бе останала и следа.

От тук до края на сета швейцарецът бе безкомпромисен, като не загуби точка след първи сервис. Тотално шоу на корта от страна на ФедЕкспрес.

Тези новини никак не бяха добри за Дел Потро, който не само че не можеше да се справи с подаването на съперника, но допусна и втори пробив, с който на практика предреши сета. В крайна сметка първата част отиде на сметката Федерер – 6:1 след 35 минути игра!

Дел Потро с много мъка успя да се задържи в резултата във втория сет, но само в началните няколко гейма. Федерер намери начин да пробие за 3:2. Следващите геймове до известна степен приличаха на вчерашния мач на швейцареца с Николай Давиденко. Дел Потро имаше три точки за пробив в следващите два сервис-гейма на Федерер, но така и не се възползваше, въпреки че влизаше в продължителни разигравания с бившия номер 1. При 5:3 Дел Потро спаси два мачбола на свой сервис, но след това се предаде при начален удар на Фед-Експрес - 6:4.

Срещата бе наблюдавана и от майката на Роджър Федерер - Линет, която бе в компанията на един от треньорите му - Северин Люти. Следващият турнир, на който ще видим Федерер е в Дубай, където той е печелил 4 пъти титлата.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини