Легенда на българския тенис навърши 75 години



21-02-2012 07:00 | Николай Драгиев

Една истинска легенда от близката история на българския тенис навърши три-четвърти век вчера. Десетки изтъкнати тенисисти,  деятели и приятели на тениса поздравиха заслужилия майстор на спорта и заслужил треньор Рангел Рангелов (Бате Реньо) за неговата 75-а годишнина на вълнуващо тържество в Тенис клуб "Левски" в столицата.

Родом от Пловдив и израсъл в железничарския спортен клуб "Локомотив"-Пловдив,  Реньо започва с тениса съвсем на шега покрай футбола, но не на шега бързо става троен републикански шампион по тенис за юноши – поединично,  на двойки и на смесени двойки ,още през далечните 1954 и 1955 г. По-късно сред мъжете Рангел Рангелов е № 1 в мъжката ранглиста от 1964 до 1966 г., няколкократен шампион на България в зала.

Много успехи жъне и на международния тенис корт като участник в отборите ни за Купа "Дейвис" (неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже) и Балканските игри.  Една от най-големите му победи е над 17-годишния тогава, но вече блестящ "техничар" Илие Настасе, бъдещ № 1 на световния тенис,  за която печели и на бас ракета «Слезинджър»  личен модел от другия голям румънец Йон Цириак.

На кръста на Бате Реньо, както с уважeние и любов го наричат приятелите на тениса, висят също «скалповете» на най-силния тогава поляк Маниевски, поставен под «номер 1» на "Универсиада- 1961" в София (след мач, продължил цели...3 дни), на почти всички най-силни полски ракети, начело с «лисицата» Пионтек. Поединично или на двойки (с партньор многократния ни шампион Николай Чупаров) той има победи и над Уимбълдънския  шампион чеха Ян Кодеш, Слава Метревели (от бившия СССР.), знаменития хърватин Ники Пилич и др.

Не по-малко успешен е и треньорът Рангел Рангелов. Той заедно с по-малкия си брат Здравко  (за съжаление покойник) не само изграждат пловдивската тенис-школа, но и извеждат "Локомотив"-Пловдив на първо място в България  сред младата смяна тенисисти и  дават на родния тенис знаменитата двойка близнаците Божидар и Матей Пампулови и много други шампиони. Привлечен по-късно от "Левски-Спартак" в София,  Бате Реньо създава също страхотна школа тенисисти, с които през периода 1970- 1990 г. завоюват общо около 340 (!) шампионски титли.

Сред многото приветствия, плакети и почетни знаци от София и Пловдив, бе и почетната футболна фанелка на «Локомотив»-Пловдив лично от Христо Бонев с надпис на гърба "Рангелов 75".  Реньо Рангелов е бил и много надежден футболист – дясно крило и голмайстор на "Локомотив" и "Ботев"-Пловдив и на младежкия национален отбор. След тежка контузия обаче в глезена, той избира малката тенис топка пред ...коженото кълбо. За радост на всички нас, тенисистите!

Борислав Костурков




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини