Как да изберем подходящия стил на игра?



29-02-2012 08:00 | Николай Драгиев

Бившият четвъртфиналист на Уимбълдън и настоящ спортен психолог Алън Фокс анализира пред TENNIS.com, че е изключително важно да изберем стил на игра в тениса, който да подхожда на нашата индивидуалност.

Всички ние имаме своите идоли в тениса и много често ни допада техния стил на игра. За съжаление нашата индивидуалност рядко съвпада с тази на любимия ни тенис модел. Затова Фокс съветва да не копираме играта на идолите си, а да се опитаме да следваме своята индивидуалност.

Най-елементарният избор, който трябва да направим е между офанзивен и дефанзивен стил на игра, съветва Фокс. Ако не обичаме риска, вероятно ще е по-разумно да се насочим към защитния стил на игра, при който може да печелим с постоянство и да се надяваме на грешки на опонента си.

Ако обичаме да живеем на ръба, то тогава трябва да изберем офанзивния стил, при който сте атакуващият играч, който предизвиква грешки на противника или прави печеливши удари.

Фокс посочва като примери за офанзивни легенди от ранга на Род Лейвър и Артър Аш, които са се стремели да постигнат печеливши удар при всяка удобна възможност. Противоположен стил на игра са имали играчи като Панчо Гонзалес и Джон Нюкъмб, които са побеждавали с постоянство и малко грешки.

Самият Фокс е практикувал в началото по-агресивен стил на игра. С времето обаче е осъзнал, че стилът му на игра и консервативната му индивидуалност не носят успех. Затова е решил да премине към по-защитен стил на игра.

"За да постигнете добри тенис резултати не копирайте играта на някой друг", съветва в заключение Фокс.

"Трябва да сме достатъчно смели да използваме собствените си удари в най-важните моменти", както често казват най-големите в тениса.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини