Надал срещу Андерсън - ще завърши ли логично един нелогичен US Open?



10-09-2017 11:54 | Николай Драганов

Финалът на тазгодишния US Open противопоставя 15-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал и дебютантът в мач от такова ниво Кевин Андерсън. Мачът стартира в 23:00 часа българско време на най-големия тенис корт в света - "Артър Аш Стейдиъм" в Ню Йорк.


Испанецът, който е под №1 в световната ранглиста, изглежда като суперфаворит в този двубой. Рафа е спечелил и четирите досегашни сблъсъка срещу 28-мия в схемата Андерсън, като южноафриканецът е успял да вземе едва един срещу девет загубени сета. За последно двамата се срещнаха през април тази година в Барселона. В единственият им друг сблъсък в турнир от Големия шлем, през 2015 година в Австралия, Надал се наложи в три сета.


Който и да спечели днешния финал на US Open, титлата в пети пореден турнир от Шлема ще отиде при играч на 30 или повече години. Серията започна на миналогодишния финал в Ню Йорк, спечелен от Стан Вавринка и продължи с титлите на Федерер, Надал и отново Федерер през тази година съответно в Австралия, Франция и Великобритания. 


Това е едва седмият случай в Откритата ера, когато за трофея в турнир от Големия шлем ще спорят двама играчи на 30 или повече години. На US Open това е първи подобен случай от 2002 година, когато 31-годишният Пийт Сампрас победи 32-годишният Андре Агаси. 


"Голямата четворка" на Надал, Федерер, Джокович и Мъри е спечилала 45 от последните 50 титли от Големия шлем. Кевин Андерсън ще се опита да стане едва четвъртият играч, който разчупва тази доминация, присъединявайки се към Хуан Мартин дел Потро, Марин Чилич и Стан Вавринка, който успя да спечели три титли от Шлема. Добрата новина за феновете на южноафриканеца е, че трофеите на Чилич и Дел Потро, както и един от тези на Вавринка, дойдоха именно в Ню Йорк.


Финалът на US Open 2017 ще бъде четвърти за Надал в този последен за годината турнир от Големия шлем, като до този момент Рафа има две титли. И трите му сблъсъка досега са били срещу Новак Джокович, който през този сезон пропусна турнира. Това ще бъде трети финал за годината в Големия шлем след загубата от Федерер в Австралия и победата над Вавринка в Париж. 31-годишният испанец има общо 15 спечели и 7 загубени финала в Шлема в кариерата си. Последния му трофей на твърда настилка дойде именно в Ню Йорк през 2013 година.


Надал ще се опита да спечели поне два трофея от Големия шлем в един сезон за четвърти път в кариерата си след 2008, 2010 и 2013 година. Това ще бъде и първата му титла на твърди кортове изобщо от 2014 година насам, когато спечели в Доха. От онзи момент насам Рафа е изиграл 34 турнира на хард, като е достигнал и съответно загубил осем финала. 


Любопитна подробност е, че по пътя към този финал Рафа не срещна нито един представител на Топ 20 при мъжете, а последният шампион от Шлема с подобен път до трофея е Пийт Сампрас на Уимбълдън през 2000-та година.


От своя страна Кевин Андерсън е първият южноафриканец в Откритата ера, който стига финал на US Open и първи от 1984 година в турнир от Големия шлем изобщо. Последния шампион е Йохан Криек в Австралия през 1981-ва година. Година по-късно той печели и Australian Open, но вече като представител на САЩ. 


31-годишният Андерсън е най-възрастният дебютант на финал в Шлема след Ники Пилич, който през 1973-та загуби финала на "Ролан Гарос" от Илие Настасе. Най-възрастният играч, спечелил дебютна титла от шлема е Андрес Химено, който през 1972-ра печели "Ролан Гарос" на 33 години. От своето 32-ро място в ранглистата Андерсън е най-ниско класираният финалист от 2008-ма година насам, когато 38-мия в света Цонга играе финал в Австралия. 


Андерсън е най-ниско класираният финалист на US Open поне от 1973-та година, когато сеганшата система за ранкиране влиза в сила. Шампионът с най-нисък ранкинг до този момент е Андре Агаси, който през 1994-та година печели трофея като №20 в света. Изобщо в турнирите от Шлема най-слабо класираният шампион е №44 Гастон Гаудио, който спечели "Ролан Гарос" през 2004-та година. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини