ВИДЕО: Григор Димитров оцеля в трисетов трилър в Куинс



10-06-2013 22:26 | Николай Драганов

Григор Димитров постигна трудна, но сладка победа в първи кръг на турнира в Куинс, надигравайки с 2:1 сета Дуди Села от Израел. Гришо осъществи обрат и се наложи с 4:6, 6:2, 7:6(4) в двубой изпълнен с драматични обрати и критични моменти за всички български фенове на тениса.

 

Най-добрият български състезател бе само на две точки от поражението и допусна редица нетипични грешки и спадове в играта в течение на целия двубой, но в крайна сметка показа характер и заслужи победата си.

 

Димитров отстъпи в първия сет след вяла игра, а във втория не загуби нито една точка на свой сервис и категорично изравни. В третия пък поведе с пробив, но допусна пълен обрат, а Села дори сервираше за мача. Димитров все пак се добра до тайбрек, който успя да спечели.

 

Пред погледа на своята приятелка Мария Шарапова, Гришо започна с гейм на 0, но Села също играеше повече от стабилно на свой сервис. При разменени бързи геймове, в които нашето момче нямаше отговор на ретур, мачът стигна до резултат 3:3. В този момент Димитров загуби първия си сервис, изостана с 15:40 и още от първата си възможност, израелецът проби.

Последва първият оспорван сервис-гейм на Села, в който Гришо дори достигна до точка за пробив, но играта му продължаваше да изглежда вяла и с липса на достатъчно изобретателност. Това позволи на Села да затвърди пробива си.

След това Гришо взе бърз гейм на 0, а в следващия се опита в последния момент да остане в мача с пробив, но след нова пропусната точка за пробив и два спасени сетбола, израелецът все пак взе подаването си, а с това и първата част с 6:4 гейма.

На старта на втората част Григор Димитров започна в различно настроение и постепенно започна да показва част от онези качества, заради които е считан за един от най-големите таланти в тениса.

Подаванията на Гришо летяха за секунди в негова полза, а в четвъртия гейм той успя да стигне и до първия си пробив в мача. При 1:4 той имаше нови три шанса, но Села се спаси и намали. Това обаче не се случи в осмия гейм, когато Димитров стигна до втори пробив и изравни резултата.

Любопитно е да се отбележи, че за целия втори сет Гришо не загуби нито една точка на свой сервис! Серията му се достигна 22 поредни точки, преди най-после да бъде спряна в първия гейм на третия сет, спечелен от нашето момче на 15.

Села бързо изравни, а третият гейм се превърна в най-дългият сервис гейм за Димитров, като все пак бе спечелен, макар и трудно за 2:1. Села изравни, а третият гейм на Гришо пък бе не само най-бързият в мача, а може би и през сезона - 56 секунди за 3:2 гейма!

Първият пробив в решителния сет дойде в осмия гейм и за щастие бе в полза на Димитров, който имаше нужда и от ястребовото око. За съжаление, още в следващия гейм Григор се представи слабо на начален удар, допусна колебание в първия сервис, включително и двойна грешка, изостана с 15:40 и още от първата си възможност в сета, Села върна пробива. Малко след това той изравни за 4:4.

 

Драмата обаче тепърва предстоеше, тъй като в следващия гейм, макар да поведе с 40:0, Димитров допусна шокиращ обрат. Той допусна Села да реализира пет поредни точки, а в решителното разиграване Гришо имаше опразнен корт, но изпрати топката в аут.

Притиснат до стената, българинът показа много здрави нерви и за радост на Мария Шарапова и по-голямата част от зрителите на корта, се върна драматично в мача с пробив за 5:5 в последния възможен миг!

 

Двубоят влезе в тайбрек, в който Гришо тръгна с два мини-пробива и преднина от 3:0, но в следващите няколко минути загуби преднината си. Все пак при 5:4 в негова полза бе време драмата да свърши, Села не успя да спечели и двете си подавания и с това Гришо се класира за втори кръг, където вече го очаква бившият №1 в света Лейтън Хюит.

 

Хюит е четирикратен шампион от турнира в Куинс, а двамата не са срещали до този момент. Мачът отново ще бъде на централния корт и ще бъде предаван пряко по Eurosport, като е трети по програма и се очаква да започне около 17:00 - 18:00 часа българско време.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини