Играчи

Мария Шарапова


Дата на раждане:19.04.1987Ръст:188
Възраст:36Тегло:
Националност:РусияИграе с:дясна ръка, бекхенд с две ръце; играе с HEAD
Място на раждане:Няган, РусияДебют:2001
Резиденция:Брадентън, Флорида, САЩЛичен сайт:http://www.mariasharapova.com

Спечелени пари от наградни фондове:
$ 28,212,116

Титли от Големия шлем:
5

Биография:

Ракетата на Шарапова - YouTek IG Instinct MP

Мария Шарапова е може би най-популярното лице в световния тенис, въпреки че в последната година кариерата й не върви във възходяща линия. Бившата номер 1 в света е шампионка в три от четирите турнира от Големия Шлем - Australian Open, Уимбълдън и US Open.

Началото обаче не е толкова лесно. Нейният баща Юрий Шарапов е посъветван от Мартина Навратилова да прати дъщеря си в академията на Ник Болетиери във Флорида. Шарапов и Маша не знаят и дума английски, когато пристигат във Флорида през 1994 година. Те пристигат със 700 долара, а майката на Мария, която е най-близкият й човек, така и не успява да отиде в Америка.

Юрий си намира различни лошо платени длъжности, за да я издържа. Така например той дори работи в автомивка. Година по-късно се стига до договор с компанията IMG, която дава 35 хиляди долара на година и това помага неимоверно на семейството й.

Мария стартира кариерата си със зашеметяваща победа още на 17 години на Уимбълдън. Тогава тя победи Серина Уилямс във финалния двубой.

Маша стъпва на световния връх през 2005 година след поредица силни игри.

От 2007 година насам обаче тя има хронични проблеми с рамото, които съсипват най-силното й оръжие - сервисът.

От май 2008 година рускинята пропусна почти 10 месеца от своята кариера в опит да се възстанови от проблема, който я измъчва.

Тя се завърна като номер 126 през май 2009 година, но бързо се приближи отново до топ 10.

Въпреки тези неудачи Шарапова все още е търсено лице от рекламодатели и фенове. Тя участва в куп реклами, сред които такива на Nike, Prince, Canon. Само подписан договор с Nike през 2010 година й гарантира 70 милиона в следващите осем години!

Освен това се включва и в благотворителни акции. Тя посети и Чернобил, където е част от кампания за подпомагане на засегнатите от ядрената катастрофа в района.

След 4 години пауза, Мария Шарапова печели отново титла от Големия шлем - в Париж на "Ролан Гарос". Това се случва на 9-ти юни 2012. По този начин рускинята прави своя кариерен шлем, като прибавя във витрината си единственото отличие от Големите 4, което и липсваше до този момент. На финала на "Ролан Гарос" тя побеждава Сара Ерани.

От първите месеци на 2013-а Шарапова е заедно с най-добрия български състезател Григор Димитров като двамата не крият отношенията си и са считани за една от най-популярните двойки в съвременния спорт изобщо.

На 7-и юни 2014-а Шарапова триумфира и с петата си титла от Големия шлем. Това отново стана на "Ролан Гарос" като във финалната битка рускинята се наложи в три сета над Симона Халеп.

Обновено 08.06.2014 година.

Спечелени турнири
Свързани новини


Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини