Петра Квитова покори Уимбълдън след лекция над Шарапова



02-07-2011 17:38 | Станко Димов

Петра Квитова е новият шампион на Уилмбълдън 2011 в схемата при жените. 21-годишната състезателка се наложи на финала на надпреварата с 6:3, 6:4 над Мария Шарапова. Чехкинята затвърди отличната си форма от началото на турнира и почти не остави шанс на шампионката от 2004-та година. По пътя си към титлата чехкинята се справи и с най-добрата българка Цвети Пиронкова.

 

През цялото време Квитова бе тази, която води в резултата, а мощните и завършващи удари на няколко пъти впечатлиха капризната публика на Централния корт. Благодарение на успеха Квитова спечели първата си титла от "Големия шлем". От понеделник тя ще отбележи и прогрес с една позиция в ранглистата на WTA, където преди турнира бе 8-ма.

Така Квитова, която тази година навърши 21, успя да спечели първа титла от "Големия Шлем" преди считаните за новите най-добри млади състезателки - Каролина Вожняцки и Виктория Азаренка, които са пред нея в световната ранглиста.

Квитова стана и най-младата шампионка на Уимбълдън след успеха на Шарапова през 2004-а, когато рускинята бе на 17. Предишната чехкиня, която може да се похвали с подобно постижение е Яна Новотна, която превзе Лондон през 1998-а година.

Шампионката от 2004-та година започна обещаващо двубоя и проби още в първия гейм. Преднината на Шарапова обаче се задържа твърде кратко, защото Квитова моментално отговори и изравни – 1:1. След първоначалните „загряващи” геймове, 20-годишната Квитова постепенно набра скорост. Чехкинята влезе в ритъм и започна да взима сравнително безпроблемно подаването си, поставяйки под огромно напрежение това на Шарапова.

 

Пробивът в сервис-гейма на рускинята стана въпрос на време, което дойде в шестия гейм. Бившата номер 1 се стремеше да пласира максимално добре и силно началния си удар, но това не винаги се получава. Във въпросния гейм, при равенство 30:30, Шарапова записа две поредни двойни грешки и на практика подари гейма на съперничката си. От тук до края на сета за Квитова бе детска игра да поведе в резултата. Чехкинята демонстрира отлично движение по корта и в стил „Рафа Надал” върна наглед невъзможни топки. В същото време когато трябваше да атакува Квитова влагаше цялата си мощ, с която тотално заслепи дългокраката блондинка.


Изключително драматичен и изпълнен с множество обрати бе вторият сет. Първоначално всичко започна по план за Квитова, която след третия си пробив в мача поведе с 2:0 и вече докосваше титлата. Шарапова обаче показа характер и след уникално изпълнен лоб върна пробива и изравни – 2:2, за радост на публиката, която не искаше мачът да свърши два сета. В следващите няколко минути на Централния корт видяхме истински триумф на пробивите.

 

Двете показаха страхотна игра, като особено впечатляващи бяха няколко форхенд уинъра на Квитова, които по скорост и дълбочина по нищо не отстъпват на някои от най-добрите в схемата при мъжете. В крайна сметка решителната крачка в тази част бе направена отново от Квитова, която след като спечели подаването си поведе с 5:3. В следващите два гейма пробиви нямаше, а тийнейджърката вдигна победоносно ръце, печелейки първата си голяма титла.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини