Мнението на журналистите: Боян Чулков



24-06-2016 18:56 | Станко Димов

В навечерието на Уимбълдън от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-опитните и доказани български журналисти, отразяващи любимата игра. Попитахме ги за техните очаквания за турнира, както и ги помолихме да се представят с няколко думи. Започнахме с Петьо Борисов. Днес ще Ви предложим мнението на Боян Чулков, който единствен позна финалистите и шампионите от "Ролан Гарос".

Казвам се Боян Чулков. Вече от доста време съм част от екипа на Sportal.bg. От дете обичам тениса и за мен това е един от най-вдъхновяващите и приятни за игра спортове. И много ми се иска един ден да напиша материал със заглавие: "Българин/Българка спечели "Уимбълдън"!".

- Кои ще играят на финала при мъжете?
Вероятно няма да сгрешим, ако кажем, че в момента Новак Джокович представлява по-голямо страшилище за съперниците си, отколкото Серина Уилямс - за своите колежки. От една страна, логиката просто задължава да поставим автоматично сърбина на финала. Все някога обаче Ноле трябва да сгреши и имам някакво усещане (вероятно погрешно), че този път няма да успее да извърви до края пътя към трети пореден трофей от "Уимбълдън". Миналата година на "Ол Инглънд Клъб" Джокович бе опрян до стената в двубоя си с Кевин Андерсън, но издържа и направи шампионски обрат от 0:2 сета. Сигурен съм, че и сега на сцената ще излезе някой (може би отново гиганта от ЮАР?), който ще създаде проблеми на балканеца и може би този път Новак ще се пречупи. Просто не е реално, нормално и човешко един тенисист да печели винаги и навсякъде. Затова ще рискувам с прогноза, че за първи път от доста време финалът на турнир от "Големия шлем" ще мине без участието на лидера в световната ранглиста.

Роджър Федерер ще хвърли всички сили в още един опит да се пребори за рекордна осма титла на "Уимбълдън", но дали ще издържи? Сякаш по-скоро не.

Анди Мъри поднови сътрудничеството си с Иван Лендъл и това би трябвало да му повлияе добре, а шотландецът и без това е в отлична форма. Смятам, че е много вероятно единият финалист да се казва Анди Мъри.

Друг тенисист в добра форма е Милош Раонич. Мисля, че канадецът от черногорски произход е способен да развали сметките на някой от главните претенденти за трофея. А това може да го изстреля на първия му финал в турнирите от "Шлема".

- А кои ще спорят за титлата при жените?
Серина Уилямс не бе твърде убедителна в Париж и въпреки това достигна до финала на "Ролан Гарос", в който принуди Гарбинье Мугуруса да покаже отличен тенис, за да грабне първия си трофей от "Големия шлем". Възможностите пред 34-годишната американка да изравни рекорда на Щефи Граф от 22 титли на сингъл от "Големия шлем" в Откритата ера все повече ще намаляват с времето и мисля, че самата Серина си дава сметка за това. Отсъствието на Виктория Азаренка е добре дошло за по-малката от сестрите Уилямс и мисля, че американката, лесно или трудно, ще намери място на финала.

Да назовем името на другата евентуална финалистка е далеч по-трудна задача, но мисля, че тя няма да се казва Гарбинье Мугуруса. Миналогодишната финалистка загуби единствения си официален мач на трева тази година и може би ще й трябва малко време да свикне с повишеното медийно внимание към нея след триумфа й в Париж. Това не означава, че родената във Венецуела испанка непременно ще се провали с гръм и трясък и ще отпадне рано-рано, а просто, че силите й може би няма да стигнат за два поредни финала в турнирите от "Шлема".

Младата сънародничка на Серина Уилямс - Медисън Кийс, наскоро спечели титла на трева и няма да е учудващо ако затвърди добрата си форма с едно запомнящо се представяне на "Уимбълдън". Дали запомнящо се участие би могло да означава финал? Защо не?

- Как ще се представят българите в Лондон?
Иска ми се да вярвам, че пропадането на Григор Димитров все някога ще спре и какво по-подходящо място за това от "Уимбълдън"? Очакванията към него няма как да са много високи при положение, че последната победа на Димитров е регистрирана през април. Мисля си, че представянето му на "Ол Инглънд Клъб" ще зависи не толкова от имената на съперниците му, колкото от това с каква нагласа ще излиза на корта и дали е готов да се бори. Григор ще има за противник квалификант на старта и се надявам, че няма да загуби и този мач. Дали е възможно хасковлията да достигне до втората седмица? Трудно, но ми се иска да вярвам, че ако турнирът започне оптимистично за него, това ще го вдъхнови и ще му послужи като трамплин за едно добро представяне.

Цветана Пиронкова върви нагоре в последния месец и би трябвало да е уверена в силите си в момента. За съжаление още на старта пловдивчанката ще трябва да премери сили със силна тенисистка - талантливата швейцарка Белинда Бенчич, която обаче не е в оптималната си форма в момента. Мисля, че ако успее да преодолее Бенчич, полуфиналистката от 2010 година има всички шансове да достигне до втората седмица на турнира.

- Кой/коя ще бъдат големите открития?
Честно казано, при мъжете не очаквам да видим някакво сензационно представяне от малко познат играч. Дали пък няма да станем свидетели на някакво, било то частично, възраждане при Хуан Мартин Дел Потро или Ернестс Гулбис? Или пък Иржи Весели, който шокира Джокович в Монте Карло по-рано през сезона, ще направи нещо по-съществено? Би трябвало да видим поне двама измежду талантливите младоци Доминик Тийм, Саша Зверев и Ник Кирьос във втората седмица, а аз ще следя с интерес изявите и на 18-годишния американец Тейлър Фриц, който едва не изхвърли Роджър Федерер от турнира в Щутгарт. Мисля си обаче, че все още на Фриц му е малко рано за по-сериозни подвизи. Освен това още в първия кръг американският тийнейджър ще трябва да излезе на корта срещу Стан Вавринка. Швейцарецът "случи" на жребий, след като във втори кръг пък го чака евентуален сблъсък с жадния за победи Хуан Мартин Дел Потро, който преди три години достигна до полуфиналите и там оказа сериозна съпротива на Джокович.

Мисля, че надеждата на домакините при дамите Джоана Конта е способна да зарадва местната публика с едно силно представяне и достигане до късна фаза на турнира. Разбира се, казвам това с уточнението, че британката не е някакво ново или непознато име, все пак достигна до 1/2-финалите на Australian Open тази година. Любопитното е, че Конта никога в кариерата си не е преодолявала първия кръг на "Уимбълдън" и ще е изненадващо ако и тази година не го стори. Тенисистки като Медисън Кийс, Каролина Плишкова и Барбора Стрицова би трябвало да бъдат сред участничките във втората седмица, но ми е трудно да предвидя кое момиче ще е голямото откритие на турнира. Защо не например унгарката Тимеа Бабош или латвийката Йелена Остапенко?

- Кой/коя ще бъде голямото разочарование?
Посочих Стан Вавринка като разочарование на "Ролан Гарос" и сгреших, тъй като швейцарецът достигна до 1/2-финалите. Феновете на Стан сигурно ще ми се разсърдят, но жребият му за тазгодишния "Уимбълдън" се оказа доста коварен (вече стана дума за това) и мисля, че е много вероятно това да доведе до ранно отпадане на този иначе много класен играч. Мисля, че във втората седмица на "Уимбълдън" няма да видим името на испанския ветеран Давид Ферер, не че ранно негово отпадане би се приело като някаква сензация. Тревата определено не е предпочитаната от него настилка, а и годинките се трупат - Ферер вече е на 34.

При дамите бих посочил Ангелик Кербер. Шампионката от Australian Open показва слаба форма вече доста време и не съм убеден, че ще е останала в битката за трофея, когато дойде втората седмица. Още повече, че в първия кръг Кербер има за съперничка представителката на домакините Лора Робсън. По-горе стана дума за Белинда Бенчич, да се надяваме, че следващите две седмици няма да са най-успешните в кариерата на поставената под №7 швейцарка. Вече свикнахме късните фази на турнирите от "Големия шлем" да минават без участието на Ана Иванович, Каролина Вожняцки, Йелена Янкович, така че няма да е супер изненада, ако тези бивши лидерки в световната ранглиста не оставят някаква по-значима следа и на тазгодишния "Уимбълдън".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини