Петра Квитова обра годишните награди на WTA



14-11-2011 20:21 | Николай Драгиев

Световната номер 2 Петра Квитова спечели повечето годишни награди на WTA за сезон 2011. С невероятния си прогрес от №34 в началото на годината до №2 тя заслужи най-важния приз - "WTA играч на годината".

Най-големият успех на Квитова безспорно е триумфът на Уимбълдън, когато във финала тя победи набиращата скорост Мария Шарапова в два сета.

Финалният акорд от представянето на Квитова бе спечелването на заключителния турнир на WTA, когато показа коя е най-добра сред първите 8 в света в зала. На всичкото отгоре Квитова донесе на Чехия титлата от отборния турнир Фед къп и то в Москва срещу Русия.

"Този сезон е просто една сбъдната мечта. За мен е голяма чест да бъда избрана за най-добра през годината. Невероятно е да попадна в една компания с някои от най-добрите състезателки в историята и особено Мартина Навратилова. Ще опитам да надградя върху успеха ми от 2011-а," заяви Квитова.

Квитова взе още наградата за "Най-прогресиращ играч", която също се дава на базата на гласуване от медиите.

Още по-интересно е, че Квитова спечели трофея за спортсменство, за който пък гласуването е между отделните състезателки.

Румънката Ирина-Камелия Бегу получи приза за "Новак на годината", тъй като прогресира от 214-о място до 38-а позиция. Тя игра два WTA финала.

За "Завръщане на годината" бе отличена Забине Лизицки, която през 2010-а изпадна от топ 200 заради травма, но този сезон се завърна в топ 20 и спечели две титли.

Квета Пешке и Катарина Среботник са най-добрите състезателки на двойки. Виктория Азаренка и Мария Кириленко са любимата двойка при дамите за феновете.

Може би най-любопитната награда взе Агниешка Радванска. Тя бе избрана за любима състезателка на феновете на тениса от цял свят. Така се оказа, че хората обичащи тенис оцениха елегантната и интелигентна игра на полякинята, която й донесе завръщане в топ 10. Привържениците на тениса отличават и Квитова за "Пробив на годината".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини