Джокович: Бях емоционално изчерпан, тенисът е игра на психика



22-04-2012 22:09 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович обясни, че Рафаел Надал напълно е заслужавал да спечели своята осма титла от "Мастърс 1000" в Монте Карло. Сърбинът обаче не пропусна да отбележи, че сякаш е отчел присъствие само телом на корта в неделния ден.

След драматичната седмица, в която загуби своя дядо Владимир, Джокович отчита, че е останал "емоционално изчерпан" за финалната среща.

Победата бе изключително важна за испанеца, който в продължение на 18 месеца търсеше победния път срещу Ноле, записвайки 7 поредни загуби.

"Тази седмица бе много трудна за моето семейство. Рафа заслужаваше да спечели и по никакъв начин не искам отнемам от стойността на успеха му. Той бе по-добър от мен. Бях на корта днес, но нямах нужната емоционална енергия.

"Ако искам да имам шанс да победя Рафа на клей то определено трябва да имам много от тази енергия в наличност. Не забравяйте, че тенисът е преди всичко игра на психика," заяви Джокович след финалната среща.

Сърбинът признава, че никога досега не се е сблъсквал по време на турнир с новина като тази за кончината на дядо му Владимир.

"Това бе едно странно усещане, трудно е да се опише. Опитвах да играя през цялата седмица, въпреки че научих новината още в нейното начало. Това е първата такава ситуация, с която съм сблъсквал. Емоционално съм много разстроен и не бях в състояние да спечеля срещу Рафа днес," анализира още Джокович.

Сърбинът засипа с похвали и своя опонент. Днес Надал взе 20-а титла от "Мастърс 1000" сериите и осма само в Монте Карло.

"Рафа е модел за подражание. Той вдигна тениса до едно невероятно ниво. Той е моят основен конкурент, но преди всочко е един голям шампион с невероятни успехи."

Джокович отчита, че като цяло Надал се е настроил към условията и на корта по-добре. Според Джокович от огромно значение е бил и вятърът в Монте Карло. "Условията бяха еднакви и за двамата, той се справи по-добре. Аз не се адаптирах достатъчно добре."

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини