Шарапова пребори дъжда и остана на трона в Рим! (ВИДЕО)



20-05-2012 18:01 | Станко Димов

Мария Шарапова защити титлата си от турнира в Рим! На финала на надпреварата световната №2 осъществи впечатляващ обрат срещу Ли На и се наложи с 4:6, 6:4, 7:6 (5) след близо 3 часа игра. Целият мач обаче се проточи повече от 5 часа заради дъжда, който се изсипа над италианската столица.

Двубоят предложи купища обрати и спокойно може да претендира за „Мача на сезона” до момента. Първо по-близо до трофея бе Ли На, която водеше с 6:4, 4:0, 40:0 и сервис на своя страна. Шарапова обаче осъществи уникален обрат, записа серия от 8 поредни гейма, като в един момент дори водеше с 4:1 и свой сервис в третия решителен сет. В крайна сметка Ли На върна двата пробива, като малко по-късно, при 6:5 в своя полза достигна и до мачбол, който бе отразен от Шарапова.

В крайна сметка двете определиха къде ще отиде трофея чрез тайбрек, който въпреки че се забави с 2 часа заради дъжда, в крайна сметка бе спечелен със 7:5 точки от Шарапова.

Титлата в Рим е втора за Мария Шарапова от началото на сезона и общо 26-та в кариерата й. Освен това през годината рускинята има и 3 загубени финала. От своя страна Ли На ще започне „Ролан Гарос” с 12-месечна пауза без титла. По ирония на съдбата последният турнир, който китайката спечели, бе именно Откритото първенство на Франция преди година.

Началото на двубоя на централния корт в италианската столица далеч не вещаеше подобен драматичен завършек. След оспорван първи сет Ли На наложи волята си и поведе с 6:4. Китайката разгадаваше отлично началния удар на Шарапова и с добри ретури затрудняваше максимално играта на шампионката от миналата година.

Положението на Маша стана трагично през втората част. Серията от поредни геймове на сметката на Ли продължи, като в един момент азиатката излезе напред с 6:4, 4:0 и сервис на своя страна. Едва ли някой в този момент на корта, а милионите пред екраните е вярвал, че двубоят може да има победител, различен от Ли На!

Тенисът обаче е непредвидим спорт и всяка една точка може да обърне гейма, сета и мача. Особено когато става въпрос за женски тенис! Доказаха го двете героини на корта! След като изоставаше със сет и 0:4 във втория, Шарапова отпусна ръката и започна да ниже точка след точка. Рускинята влезе в брутална серия, като не само изравни резултата, но успя да спечели сета и да поведе с 2:0 в третата заключителна част! Страхотна серия от 8 поредни гейма за Маша!

В този момент световната №2 бе във вихъра си и добрите за нея резултати идваха един след друг. Сюблимният момент в третия сет настъпи, а в него Шарапова водеше с 4:1, сервис на своя страна и преднина 40:15! За да стане драмата нечовешка, Ли успя да върне единия пробив, после втория, след това на свой ред да поведе в резултата с 5:4 гейма!

В заключителните геймове изходът на двубоя стана тотално непредвидим. При 5:6 и сервис на Шарапова, Ли На получи мачбол, от който обаче не успя да се възползва. В крайна сметка, след 2 часа и 44 минути игра, гарнирани с куп обрати, трофеят трябваше да се определи чрез финален тайбрек. Да, ама не. Природата каза своята дума и дъждът над Рим се усили, което наложи моменталното прекратяване на двубоя. Страхотна драма във Вечния град!

Близо два часа по-късно, в 19:53 часа българско време, двубоят бе подновен. Двете излязоха на корта за тайбрек-гейма, с който трябваше да определят новия шампион. Допълнителният гейм бе спечелен от Шарапова със 7:5 точки и рускинята запази трона си в Рим.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини