Мария Шарапова се върна на върха на ранглистата!



07-06-2012 20:15 | Станко Димов

Мария Шарапова ще се изкачи на върха на световния женски тенис в понеделник! Това стана факт, след като рускинята се класира за финал на „Ролан Гарос” и без значение какво ще постигне в двубоя за трофея, тя ще измести Виктория Азаренка от първата позиция в ранглистата!

Шарапова се класира за първи път за финал на Откритото първенство на Франция, след като победи с 6:3, 6:3 Петра Квитова. Във финала в Париж Маша ще се изправи срещу сензацията Сара Ерани, което по-рано днес надви в 3 сета Саманта Стосър! Това ще бъде и първи сблъсък между Шарапова и Ерани.

Ако успее да спечели трофея от „Ролан Гарос” Мария Шарапова ще направи т.нар. „Кариерен шлем”, след като вече има във витрината си отличията от Уимбълдън, US Open и Australian Open.

„Завръщането ми като №1 в света е нещо много специално. Преди няколко години, след операцията на рамото ми, дори не знаех дали имам ранкинг. Щастлива съм, че ще за първи път ще играя на финал в Париж. Няма финал в турнири от Големия шлем, който да е лесен, така че не си правя подобни илюзии. Имам един ден почивка, в който се надявам да се подготвя максимално добре за двубоя в събота”, коментира Шарапова секунди след успеха. 

Както се очакваше двубоят започна с изобилие от мощни удари от Шарапова и Квитова, които се състезаваха коя ще изстреля по-силно топката в отсрещното поле. В началото чехкинята получи няколко точки за пробив, но Шарапова с много чиста игра се спаси.

Първият пробив все пак не закъсня и дойде в петия гейм, като беше дело на Шарапова. С основна заслуга за него бе самата Квитова, която във въпросния гейм допусна 3 грешки от любимия си форхенд и допусна да бъде пробита на 0.

Преднината в резултата вдъхна допълнителна увереност у рускинята, която с втори пробив затвори сета с 6:3.

Началото на втората част също бе за световната №2. Маша успя бързо да пробие и поведе с 3:1, но този път не успя да задържи аванса си и Квитова се върна в мача, изравнявайки резултата за 3:3. Всичко хубаво за 4-ата в схемата обаче приключи тук.

След куп грешки Квитова допусна по елементарен начин да бъде пробива за 3:5, след което Шарапова майсторски затвори мача и подпечата участието си на финал в Париж за първи път в кариерата си!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини