Рафаел Надал с рекордна седма титла на "Ролан Гарос"!



11-06-2012 15:06 | Николай Драгиев

Рафаел Надал е човекът с най-много титли в историята на Откритото първенство на Франция. Това стана факт, след като Надал спечели трофея от „Ролан Гарос” за рекорден седми път, побеждавайки на финала най-големия си съперник през последната година – Новак Джокович. Двубоят между двамата се проточи в рамките на два дни, като в крайна сметка испанецът се наложи с 6:4, 6:3, 2:6, 7:5 . По този начин Надал събра на сметката си 11 титли от Големия шлем и приключи сезона на червен клей без нито една загуба!

От своя страна Новак Джокович пропусна отлична възможност да запише кариерен шлем, печелейки всички титли от Топ 4 турнирите в света. Нещо повече – сърбинът можеше да го направи последователно, тъй като държи в ръцете си останалите 3 трофея.

За Ноле обаче остана утехата, че вече има записан финал на „Ролан Гарос” – нещо, което до момента не му се бе случвало. Сърбинът ще напусне френската столица и с чек за 625 000 евро. За шампионът финансовата премия е два пъти по-голяма.

СНИМКИ ОТ ТРИУМФА НА НАДАЛ НА "РОЛАН ГАРОС"!

Рафаел Надал започна отлично финала и диктуваше темпото в първите минути. Рафа успя да поведе с 3:0, при това след два осъществени пробива. Това изражение на резултата изглеждаше логично предвид факта, че в първите 3 гейма Надал не допусна нито една непредизвикана грешка! Перфектен Надал в началото.

Испанецът имаше дори и точка за 4:0, но допусна леки колебания и позволи на Ноле да върне единия пробив. Сърбинът сякаш имаше нужда точно от това и набързо успя да навлезе в серия, която му донесе изравняване на резултат – 3:3 гейма.

И както често се случва, решителен се оказа седмият гейм, който отиде на сметката на Надал след пробив. До края Матадора съхрани сервис-геймовете си и след 58 минути поведе в резултата с 6:4.

По сходен начин започна и втората част. Рафа поведе с пробив и затвърди за 2:0. И този път обаче пробуждането на Джокович не закъсня и той моментално отговори, връщайки пробива и обръщайки до 3:2 със сервис на своя страна. Любопитното е, че това беше първият момент от началото на двубоя, в който Ноле повежда в резултата. Този момент дойде след час и 35 минути!

И за да се повтори картината напълно, отново в седмия гейм Надал осъществи решителен пробив и поведе с 4:3. Рафа взе инициативата, затвърди за 5:3 и видимо стоеше по-добре на корта. В този момент обаче дъждът над Париж се увеличи и организаторите прибраха двамата тенисисти в съблекалнята. Финалът бе прекъснат.
След около 25 минути Рафа и Ноле отново излязоха на корта, а с нов пробив Надал си гарантира втория сет с 6:3.

Сякаш, за да спази традицията, Надал започна с пробив и в третия сет и поведе с 2:0. Каква изненада, нали?! В този момент изглеждаше така, сякаш никой и нищо не е в състояние да спре испанеца по пътя към рекордна седма титла от „Ролан Гарос”. Да, ама не. Джокович отново намери начин да върне пробива, но за разлика от предишните два сета, този път не се пропука и записа впечатляваща серия от 6 поредни гейма, с което си заслужи сета – 6:2!
Това впрочем беше и първият загубен сет за Надал от началото на „Ролан Гарос” и на червен клей през годината изобщо!

Дъждът продължаваше да ръми над централния корт, а ударите на Джокович продължаваха да минават „по вода”. Страхотната серия на сърбина продължи и в четвъртия сет, в който той поведе с 2:0 гейма. Чак тогава, след 8 поредни загубени гейма, Надал успя да вземе подаването си и се върна в двубоя.

Още със запътването на двамата към столчето за почивка, организаторите решиха да прекъснат финала за втори път. Новината бе приветствана радушно от Надал, който в предишните минути на няколко пъти изрази несъгласието си да остане на корта при ръмящия дъжд. Молитвите му най-после бяха чути и Рафа се запъти с бързи крачки към съблекалнята, където вече го чакаше неговият треньор Тони. Около час по-късно (около 21:00 часа българско време), двубоят беше официално отложен за понеделник.

При подновяването днес Надал започна по-силно. Рафа успя моментално да върне пробива и изравни резултата – 2:2 гейма. От тук до края на сета двамата взимаха подаванията си, като не позволиха на съперника да стигне дори до точка за пробив. При 6:5 и 30:30 обаче Рафа нанесе съкрушителен форхенд, с който достигна до мачбол в сервиса на Ноле. Сърбинът трябваше да се спасява, но за сметка на това допусна двойна грешка, с което подари трофея на Надал.

Титлата за Надал е под номер 11 в турнирите от Големия шлем. Така той се изравнява на четвърто място във вечната класация с Род Лейвър и Бьорн Борг. Лидер с 16 е Роджър Федерер.

Надал изравни и рекорда на Пийт Сампрас като спечели за седми път турнир от Големия шлем. Сампрас стори това на Уимбълдън.

Въпреки загубата Новак Джокович остава номер 1 в световната ранглиста с над 2000 точки преднина пред Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини