Финалът на финалите



10-06-2012 00:08 | Николай Драгиев

Финалът на финалите - мнозина определят тъкмо по този начин 33-ия сблъсък между световните номер 1 и 2 Новак Джокович и Рафаел Надал в предстоящия финал на "Ролан Гарос" 2012. Самият Джокович ще се опита да стане първият играч след Род Лейвър през 1969-а година, който да спечели поред всичките четири турнира от Големия шлем. Световният номер 2 Надал пък може да се превърне в рекордьор по титли на "Ролан Гарос", ако в неделя спечели за седми път трофея.

Джокович спечели последните три големи финала между тях - на Уимбълдън и US Open 2011 и на Australian Open 2012. Надал частично взе реванш с две победи на клей тази пролет. Испанецът все още води с 18:14 в преките сблъсъци между двамата.

Той има аванс от 11:2 на клей и 2:1 на трева, докато Джокович води с 11:5 на твърди кортове.

Интересен факт е, че ако Джокович спечели титлата в Париж, то това ще позволи на Роджър Федерер да изпревари Рафаел Надал като номер 2 в световната ранглиста, при това току преди Уимбълдън.

Това обаче изглежда доста трудно постижимо. В момента Надал е в серия от 51:1 на "Ролан Гарос", а през тази година е загубил едва 35 гейма в турнира, което е рекорд дори за него!

В същото време Джокович прави друга впечатляваща серия - той има 27 поредни победи във всички турнири от Големия шлем. При успех във финала, той ще реализира едноличен рекорд, тъй като в момента разделя първото място с Роджър Федерер по този показател.

"Никой не може да бъде считан за фаворит срещу Надал на клей, независимо какво показва ранглистата. Той е невероятен," коментира 18-кратната шампионка в турнири от Големия шлем Мартина Навратилова.

"Това е златна възможност да постигна нещо историческо. Това ме мотивира. Наистина съм вдъхновен от възможностите, които ми се разкриват," коментира от своя страна Новак Джокович, след като победи с 3:0 сета Роджър Федерер.

Лошата новина е, че синоптиците дават 90% шанс за дъжд през деня в неделя, което може би ще отложи финала за понеделник. Иначе началото в неделя е запланувано за 16,00 часа българско време.

"Има добър шанс, въпреки периодите от дъжд, да успеем да приключим финалния двубой още в неделя," коментира директорът на турнира Жилбер Исерн.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини