Налбандян vs Федерер - ще има ли втора част на великото съперничество?



11-03-2010 18:56 | Станко Димов

Давид Налбандян и Роджър Федерер са воювали по кортовете из целия свят още от годините, през които са прохождали в големия тенис. Определено в зародиша на битките между тях предимство имаше аржентинецът, който често спираше устрема на бъдещия номер 1. И едно е ясно, когато Налбандян е показвал най-добрата си игра, то той беше трудно победим, почти невъзможно дори.


В началото на кариерата си аржентинецът определено бе по-добър играч от Роджър, който често не можеше да си контролира емоциите, губейки на корта.
Традицията от юношеските години се запази и когато двамата преминаха в професионалния тенис. Налбандян спечели първите 5 сблъсъка между тях и имаше тотален контрол в двубоите с Роджър. Любопитен факт е, че Федерер записа първи успех над съперника си едва през 2003 година на турнира в Хюстън, където се наложи с 6-3, 6-0. Дори и така, Налбандян завърши сезона в Топ 10 за първи път в кариерата си.


Традицията в двубоите между двамата се запази дори и в периода между 2004-07 година, когато Федерер записа забележителни успехи в мъжкия тенис и бе абсолютен господар в този спорт. Въпреки това, Налбандян обичаше често да припомня на Роджър, че може да го победи навсякъде по всяко едно време.


Върхът на сблъсъците между двамата категорично бе в края на 2005 година, когато се срещнаха на финалния Мастърс в Шанхай. Мачът бе много важен за Федерер, който бе на прага да изравни рекорд на Джон МакЕнроу от победи за един сезон. Постижението на американеца в цифри бе следното - 82 победи и 3 загуба за една година. Какво стана на самия мач. Налбандян загуби първите два сета след тайбрек, но стигна до пълен обрат в мача и след 6-7, 6-7, 6-2, 6-1, 7-6 изигра един от най-паметните двубои не само в кариерата си, но и в съвременната история на тениса.


Така Федерер се прости с надеждите си да изравни рекорда на МакЕнроу и завърши годината с актив от 81 победи и 4 загуби.

През 2007 година Налбандян се върна на победния път в мачовете си срещу Федерер, като го надви на турнирите в Мадрид и Париж, където по традиция швейцарецът играе трудно. Подвигът на Давид обаче стана още по-значим, след като успя да пребори на същата настилка и Рафаел Надал. Този факт му спечели още хиляди фенове не само в Аржентина, но и по целия свят.

 

Като цяло Федерер има преднина от 10-8 победи в сблъците с Налбандян. За последно двамата премериха сили на родния турнир на Федерер в Базел, където номер 1 в света постигна лесна победа.

 
В началото на годината екзекуторът на Федерер най-накрая се завърна на корта, след като в продължение на много месеци лекуваше различни травми. Налбандян взе участие в турнура Copa Telmex в Буенос Айрес, където записа две победи. В третия кръг Давид трябваше да се изправи срещу Алберт Монтанес,  но нова контузия му попречи да излезе на корта. За ужас на местните фенове Налбандян прекрати преждевременно участието си в надпреварата.


28-годишният играч призна, че клей настилката не е най-добрата за завръщането му.


Каквото и да кажем за Давид ще е малко. Той е интелигентен и изглежда добре на корта. Бекхендът му с две ръце редовно пада точно върху линията на съперника. През март 2006 година Налбандян записа най-челното си класиране, като излезе под номер 3 в света.


Проблемът пред него никога не е било мъжеството на корта, или всеотдайността му към спорта. Често обаче Давид бе видимо с наднормено тегло и вземаше участие в турнири без да е подготвен за тях. Често Налбандян не е приличал на тенис играч, но определено сериозно място в цялостния му портрет заемат и контузиите.


Когато Налбандян започваше кариерата си, играта му бе почти перфектна. За него бе лесно да стои на корта и знаеше точно как да побеждава. Той никога не трябваше да тренира толкова здраво и да се готви отделно за различните турнири - нещо, което оказа влияние в следващите години в кариерата му.


По коренно различен начин стоят нещата при Федерер. Швейцарецът извървя целия път, за да се превърне в легенда на този спорт. Роджър трябваше да се научи как да контролира емоциите си на корта, как да излиза от тежките ситуации, и как да победава.


Сега Налбандян отново се върна на корта и неговата амбиция е да попадне в Топ 25 в света. Надеждите на всички фенове на тениса обаче са други. Надяваме се да видим нови битки между Федерер и Налбандян и в тях аржентинецът да покаже, че все още може да подчинява световния номер 1.


Защо ли? Защото битката на корта не е само техническа, но и психическа и физическа...



Джей Алън




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини