Индийска тенис легенда е пред страхотен рекорд



19-07-2012 13:05 | Николай Драганов

Индиецът Леандер Паеш е на път да постави невероятен рекорд с шестото си участие на Олимпийски игри. 39-годишният Паеш е легенда в своята страна със своите 13 титли от Големия шлем на двойки, при това с триумф на всички турнири.

 

Само след няколко дни в Лондон, Паеш ще стане първият спортист от Южна Азия и първият тенисист изобщо в историята, който ще участва на шест Олимпиади.

 

Индиецът прави своя дебют на 19-годишна възраст през 1992 в Барселона, печели бронзов медал на сингъл през 1996-а година в Атланта, а след това е част от делегациите на своята страна и в Сидни, Атина и Пекин.

 

"Ще играя на шеста Олимпиада, така че явно съм остарял. Сигурен съм, че ще бъда готов, когато настъпи моментът. Обичам да играя за своята страна и постиженията го доказват", коментира ветеранът, който само преди седмици игра финал на смесени двойки на "Уимбълдън", но загуби заедно със своята партньорка Елена Веснина от американците Майк Брайън и Лиза Реймънд.

 

Олимпийските игри винаги са били сериозна част от живота на Леандер Паеш. Неговите родители - майка му, капитан на баскетболния отбор и баща му, част от хокейния състав се запознават на Игрите в Мюнхен, а самият той често разказва, че дори е бил замислен по време на Олимпиада.

 

На полуфинала на сингъл в Атланта, индийският герой губи достойно от бъдещия шампион Андре Агаси, който го описва като "човекът с най-бързи ръце в тура".

 

Въпреки 7-те титли от Големия шлем на двойки, включително и през тази година в Австралия и 6-те трофея на смесени двойки, в колекцията на Паеш липсва медал на двойки от Олимпийските игри. През 2004-а той и партньорът му Маеш Бупати губят битката за бронза от Иван Любичич и Марио Анчич, а през 2008 отстъпват на бъдещите шампиони Роджър Федерер и Станислас Вавринка.

 

Шансовете му обаче не изглеждат особено големи и този път, тъй като по-рано този месец дългогодишният му партньор Бупати обяви, че няма да играе с него, а същото стори и другият силен играч Роан Бопана, които ще играят заедно. В разразилият се скандал, те изтъкнаха лични и професионални причини, а Бупати дори нарече Паеш "ненадежден".

 

Така за него остана доста ниско класираният Вишу Вардан, а малко по-голям изглежда шансът на смесени двойки, където партньор на легендата ще бъде Саня Мирза.

 

Каквото и да се случи, той ще бъде готов. "Златен медал, на двойки, това би било феноменално! Всичко, което знам, е че трябва да бъда готов да покажа най-доброто от себе си."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини