Как ще изглежда топ 10 в края на 2010 г.



30-12-2009 01:58 | Станко Димов

Новият сезон с бодри крачки идва към нас. В светлините на предстоящите 11 месеца тенис всяка седмица, е интересно да "надникнем" в бъдещето и да се опитаме да познаем как би изглеждал топ 10 при мъжете година по-късно. Задачата е меко казано трудна, но не и непосилна...


1. РАФАЕЛ НАДАЛ
Да поставя Рафа на това място към момента изглежда доста оптимистична прогноза. Аз обаче съм сигурен, че испанецът ще успее да защити титлата си в Мелбърн през януари, а след това ще доминира на любимия си клей и трева. Основание да мисля по този начин ми дава и това, че Надал почти не взе точки от Ролан Гарос и Уимбълдън, което го поставя в много добра позиция за атака на челото, стига да няма нови травми. Така че стига Надал да направи силна първа част на сезона, това може да се окаже достатъчно той да има огромна преднина преди US Open. Нека да напомня, че всяка една от последните 5 години е белязана от много силен старт в първите месеци на испанеца, което прави теорията много вероятна.

2. НОВАК ДЖОКОВИЧ
Последните новини около талантливия сърбин са по-скоро свързани с дейността му извън корта и шоуменските му прояви, но надали това ще му повлияе през новия сезон. Ако краят на 2009 г. е добър индикатор, то Ноле със сигурност има силите да доминира над съперниците си. Ранните загуби, които записа на турнирите от Шлема през миналия сезон, ако не друго могат да му помогнат да преценява по-добре възможностите си и моментите, в които наистина трябва да играе на върха на възможностите си. Най-вероятно Новак дори ще се добере до първото място в течение на сезона, но надали ще е достатъчно да го задържи в края на годината.

3. РОДЖЪР ФЕДЕРЕР
Новата година винаги започва с поставянето на нови цели. За Федерер е нужно преди всичко да запази мотивацията си, която го крепеше толкова години, в които доминираше. За мен е много съмнително, че Роджър ще играе със същото желание, след като вече подобри рекорда на Сампрас. Освен всичко загубите му от Дел Потро в последно време съвсем премахнаха ореола му на непобедим.
Вторият, не по-малко важен въпрос е - може ли Федерер да защити цели 10 хиляди точки, които натрупа за година?
Нека не забравяме, че той игра всичките четири финала на турнири от Шлема, печелейки два от тях. Така че всяка грешна стъпка през 2010 г. ще му носи загубата на купища точки. Да смятаме, че отново ще спечели Ролан Гарос при наличието на Надал, изглежда еретично. На Уимбълдън той винаги ще е фаворит, но в сезона на твърди настилки далеч не може да се каже, че той ще доминира. С оглед на всички казано - да, вероятно Р-Фед ще направи силна година, но надали ще е достатъчно да запази първото си място.

4. ХУАН МАРТИН ДЕЛ ПОТРО
Несъмнено титлата в Ню Йорк му донесе куп позитиви. Оттук нататък обаче е логично да си задаваме въпроса, дали той има силите да задържи това темпо. Проблемът идва от това, че той вдигна летвата много високо и това създава огромно напрежение у него, с което е съмнително, че ще се справи. На първо време той има нужда да подобри играта си на трева, където няма никакви успехи. Това обаче трудно ще стане със сегашните му волета. Ако пък вземе та преоткрие своето "моджо" от US Open, то той може да грабне и титлата в Мелбърн. Смятам го за бъдещ номер 1, но не и през 2010 г.

5. АНДИ МЪРИ
На Острова очакванията към Анди са огромни, а самият той с удоволствие би затворил устите на хапливата местна преса с титла от Шлема. За всички е видно, че той е може би най-добрият във формат 2 от 3 сета, но в Шлема ситуацията е драматично различна. Това си остава негова Ахилесова пета, а особено що се отнася до срещи с мощни противници, които успяват да пробият иначе отличната му защита. Твърде дефанзивната му игра и липсата на "инстинкт на убиец" със сигурност ще му пречат все повече занапред. Нека си го кажем направо - неговата игра "на котка и мишка" не дава резултати. Големите турнири се печелят със смели отигравания.

6. МАРИН ЧИЛИЧ
Време е за промяна сред наложилите се имена и хърватинът е много подходящ в това отношение. Исполинът миксира най-доброто от вече споменатите играчи и вече постига чудесни резултати. Сигурен съм, че за в бъдеще ще гледаме много титанични битки между него и другия гигант Дел Потро. Ако не беше един неприятен спад във формата му по средата на годината, то той щеше вече да е в топ 10. От сега е ясно обаче, че той има нужните качества да бъде важен фактор.

7. НИКОЛАЙ ДАВИДЕНКО
С оглед на цялостното му поведение, да остане в топ 10 не би било проблем за него. Надали обаче може да говорим за нещо повече. Руснакът донякъде показва сходно поведение като това на Мъри. Да, той може да победи всеки, но надали точно сега ще вземе да грабне титла от Шлема. Да спечелиш някоя от тези титли е много по-сложно нещо, в което Давиденко въобще няма опит...

8. АНДИ РОДИК
Здрава, много здрава работа. С това се характеризира поведението на Анди. Той винаги е готов за битка и мотивиран до краен предел за титла от Шлема. Да, той има страхотни оръжия в арсенала си и един от най-добрите треньори - Лари Стефанки, но дали това е достатъчно? Той никога не се предава пред критиците и гледа с позитивизъм на проблемите, така че все още може да очакваме много от Анди...

9. ЖО-ВИЛФРЕД ЦОНГА
Французинът досущ прилича на Марат Сафин - и като игра, и като поведение. Мощната му игра, прекрасните волета и страхотният му дух са способни да създадат сериозни проблеми дори на Надал и Федерер. Неговото неумение да се предпази от контузии обаче му е нанесло вреди, които трудно ще компенсира някога. Може би той дори има потенциал за топ 3, стига да няма травми. Все пак надали това ще се случи. На всичкото отгоре е склонен да допуски крайно неочаквани загуби, точно когато очакваме нещо голямо от него.

10. ГАЕЛ МОНФИС
Френският тенис няма причина да не доминира през 2010 г. А самият Гаел е показал, че има оръжията да победи почти всеки. Той просто трябва да разбере, че тенисът не е просто да направиш няколко изумителни удара, а да се бориш докрай и за всяка точка. Ако направи това, не би трябвало да има проблем да бъде в топ 10. 


Нима Надери

 

Снимка: Getty Images




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини