Любичич взе победата на живота си (видео)



21-03-2010 05:18 | Николай Драгиев

Иван Любичич вероятно постигна победата на живота си. Хърватинът обърна с 3-6, 6-4, 7-6(1) бившия номер 1 Рафаел Надал и достигна финала на Индиън Уелс. "Вероятно това е най-добрият тенис в живота ми, който съм показвал," заяви Любичич, който за първи път ще опита да спечели турнир от сериите "Мастърс 1000". "Беше страхотно. Това е наистина велик момент за мен. Много ми се ще най-накрая да спечеля такъв турнир," пожела си ветеранът.

Срещата започна според очакванията. След 34 минути битка Рафа затвори с 6:3 след няколко добри отигравания и 1 пробив в подаването на Любичич. Нещо повече - Рафа поведе с пробив и във втория, а бе близо и до втори такъв. Хърватинът спаси нови 4 точки за пробив, запази подаването си и на всичкото отгоре спечели следващия гейм на Надал, за да изравни. При 5-4 Рафа предаде сета, след двойна грешка.

Последва тайбрек в третата част, който Любичич определи "като най-добрия в неговата кариера". Рафа взе първата точка, но оттам гледаше безучастно и грешеше, за да подари успеха на навършилия 31-а години в петък хърватин.

 

 

 

"Сервирах невероятно. Рафа бе фантастичен от основната линия, така че нямах голям избор, трябваше да съм перфектен," разясни Любичич, който заби 17 аса. Иначе Любичич може да стане първият хърватин с титлата в Калифорния и вторият най-възрастен победител след Джими Конърс през 1984. Последният играч над 30, който е взимал "Мастърс 1000" е 34-годишният Андре Агаси през 2004 г. в Синсинати.

Надал пък не успя да прекъсне сушата си от 11 поредни турнира без победа. Той не е печелил от май 2009, когато триумфира в Рим. С този неуспех Надал пак ще падне до номер 4 в света, а трети ще се намърда Анди Мъри. Все пак Рафа и Марк Лопес спечелиха във финала на състезанието при двойките, където надиграха Ненад Зимонич и Даниел Нестор.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини