Фереро посвети всички победи на майка си



24-10-2012 21:01 | Мара Калчева

Известният испански тенисист и бивша първа ракета в света – Хуан Карлос Фереро  (32 г.) завърши своята забележителна кариера. Коментаторите на британския портал The Tennis Space направиха подборка от десет любопитни факта за играта и живота на новия пенсионер в световния тенис.


1. Едва ли би могъл да се намери по-приятелска атмосфера, за да завърши своята кариера


Хуан Карлос Фереро е собственик на турнира във Валенсия заедно с Давид Ферер. Тъкмо затова избра да сложи точка на своя земя. В пенсия го изпрати неговият добър приятел Николас Алмагро. А през следващия сезон Фереро ще бъде треньор на Алмагро в серия от турнири.


„Отдавна не бях получавал такова удоволствие на корта”, призна испанецът. И това не е обичайната реакция на тенисист, загубил още в първи кръг. „Благодаря за подкрепата, не само в този сезон, но и за всичките години, през които се състезавах. Валенсия винаги ще си остане за мен особено скъп турнир”, добави Фереро.



2.    В прощалния си мач Фереро не игра срещу Роджър Федерер


"Роджър е единственият тенисист в света, срещу който се чувствах недостатъчно силен. Имах чувството, че той може да направи всичко, което поиска на корта, а на мен нищо не ми остава”, признава Хуан Карлос.

3.    Сега Хуан Карлос ще може да отделя повече време на своя хотел

 

Преди пет години тенисистът купи старо имение на час път от Валенсия, преустрои го и го раздели на 12 хотелски стаи. Така днес в Hotel Ferrero има библиотека, басейн, СПА и тренировъчна зала, а също два ресторанта, на които са присъдени звезди на „Мишлен”. Представителите на медиите бяха смаяни, когато хотелът бе открит най-накрая. Вестниците и списанията писаха, че Фереро е направил от обикновена къща разкошен и стилен дворец.


4. Фереро никога повече не се издигна до висотите, които постигна през 2003 г.

Тогава испанецът спечели „Ролан Гарос”, отстъпи на Анди Родик във финала на US Open и в продължение на осем седмици удържаше званието първа ракета в света. По-голяма част от кариерата му премина във време, когато доминираха Роджър Федерер и Рафаел Надал. А и на самия Хуан Карлос не му вървеше особено. Той преболедува на стари години шарка – варицела, а също травмира китката си при падане на тренировка.

 


5. Комара ще престане да жужи в съблекалните на АТР турнири


"Един от моите приятели ми лепна прякора Комара, защото това насекомо винаги кръжи и жужи около главите ви. А и моите тънички крака му напомнят на крайниците на комар”, смее се Фереро.


6. Хуан Карлос "повярва на алгебричната хармония"


"Тази игра е петдесет процента психика, четирдесет и пет – физически качества и останалите пет процента представляват самия тенис”, заяви испанецът.


 7. Фереро има собствена тенис академия


"Това е напълно самостоятелна академия и една от най-успешните, които съм виждала”, признава Джуди Мъри, майка на Анди Мъри и капитан на националния отбор на Великобритания за "Фед Къп".


8. От много години Фереро е успешен бизнесмен


"Стремя се да бъда успешен във всички сфери на своята дейност. Това е много важно за мен. Иска ми се да имам нещо зад гърба си, някаква опора. Смятам, че това е абсолютно нормално. Не е толкова сложно да намериш време, за да се занимаваш с бизнес, и то паралелно с участията на турнири. В бизнеса не съм сам, помагат ми много хора, които са професионалисти в своята област. Кариерата на тенисиста е твърде кратка, затова трябва да имаш резервна гума за бъдещето. В този момент всички мои инвестиции в различни бизнеси ми носят добри приходи”, твърди Фереро.


9. Решението да приключи кариерата беше обмислено и претеглено


"Това решение не дойде толкова лесно. Та нали аз напускам света, в който съм прекарал най-много време. Но последният сезон беше много труден. Забелязах, че понякога губех предишната мотивация и амбиция.”


10. Всички свои победи Фереро посвети на майка си


През цялата си кариера в тениса Хуан Карлос Фереро посвещаваше победите си на своята майка Росарио, която почина от рак, когато той беше тийнейджър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини