Петрова: Турнирът в София е уникален, страхотно е да го спечеля



04-11-2012 22:24 | Искрен Минчев

Надя Петрова говори във видимо добро настроение след спечелването на Qatar Airways Tournament of Champions на последната пресконференция.
 
- Започнахте много силно мача, смятате ли, че това беше ключът към победата?
- Да, разбира се. Исках да спечеля в два сета, защото вече бях играла три трисетови мача в турнира. Трябваше да изиграя финала мъдро и да го спечеля бързо.
 
- Не изглеждахте уморена, въпреки трите маратонски мача…
- И аз се изненадах от това. Вчера се чувствах ужасно, срещата ми завърши късно и мислех, че няма да имам достатъчно време да се възстановя. Но избрах правилната програма, чувствах се добре, когато се събудих и знаех, че ми остава един мач, в който трябва да дам всичко, което ми е останало.
 
- Играхте много разнообразно днес. Това помогна ли ви, за да преодолеете защитата на Каролина?
- Тя е много стабилна тенисистка, която показва по-голямо спокойствие от съперничките си. Затова за мен беше важно да я държа под напрежение, да не знае какво да очаква от мен.
 
- Смятате ли, че Каролина избра грешната стратегия днес?
- Труден въпрос. На полуфинала спечелих срещу Роберта Винчи, още една много неудобна съперничка, която може да те изкара от равновесие със слайса си. Използва го много умело, за да забави темпото. Каролина от своя страна притежава перфектните удари, рядко бърка, с нея трябва да завършваш разиграванията бързо. Подведеш ли се по стила й, става почти невъзможно да я победиш.
 
- Къде поставяте тази титла сред другите в кариерата си?
- Определено в Токио спечелих най-важната си титла. Но Qatar Airways Tournament of Champions е уникален турнир и да го спечеля за мен е страхотно постижение.
 
- Как намирате сегашната си игра спрямо тази през 2005-а и 2006-а, когато специалистите определяха формата ви като върхова?
- Не мога да кажа, че играя най-силния си тенис в момента, но определено вървя в правилна посока с помощта на треньора ми Рикардо Санчес. Той помни върховата ми форма, защото тогава се изправях срещу негови състезателки и сега се опитваме да я върнем. Надявам се да направя пълноценна подготовка и през следващия сезон да видим „Старата Петрова”.
 
- Надяваме се да се върнете в София и догодина, но може би ще предпочетете TEB BNP Paribas WTA Championships in Instanbul?
- Е, турнирът в Истанбул е една от целите ми, защото там се състезава първата осмица и евентуално класиране ще означава, че се развивам. Надявам се на добри резултати догодина, ще се радвам да играя в Истанбул.
 
- Ако сравните днешните си съпернички с тези от преди пет или десет години, каква е разликата в нивото?
- Бих казала, че докато се намирах на трето място в ранглистата, челната десетка беше доста по-силна. Имаше имена като Дейвънпорт, Моресмо, Енен, Клайстерс, Дементиева, Шарапова, Серина Уилямс. Компанията беше по-сериозна, но тенисът се развива постоянно. Сега се задава новата генерация, начело с Квитова, Азаренка…

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини