Чехия е на победа от триумф за Купа „Дейвис”



17-11-2012 18:35 | Станко Димов

Чехия е само на една победа от триумф в турнира за Купа „Дейвис”, неофициално световно отборно първенство по тенис. Това стана факт, след като в събота чехите спечелиха дуела на двойки срещу съперника си във финала – Испания.

Тандемът Радек ЩепанекТомаш Бердих се наложи с 3:6, 7:5, 7:5, 6:3 над двойката на иберийците Марк Лопес – Марсел Гранойерс. Срещата продължи близо 3 часа и половина, а домакините, окрилени от мощната подкрепа на публиката, демонстрираха характер и успяха да обърнат развоя на двубоя в своя полза.

Любопитен факт е, че буквално в последния възможен момент капитанът на Чехия реши да заложи на Щепанек и Бердих в двубоя на двойки. До тази сутрин домакините бяха заявили за мача тандема Иво Минар – Лукаш Росол, но в последния момент изборът им се промени.

Както е известно в петък Чехия и Испания си размениха по една победа на сингъл. Давид Ферер изведе шампионите от миналата година напред в резултата, след като взе двубоя си с Радек Щепанек. След това Томаш Бердих изравни резултата, побеждавайки в 5-сетов трилър Николас Алмагро.

Ключов за изхода на финала може да се окаже първият двубой на сингъл в неделя. Един срещу друг ще се изправят двама играчи от Топ 10 на ранглистата – Томаш Бердих и Давид Ферер.

Ако Бердих спечели, то Чехия ще бъде новият шампион. Нещо повече – Бердих ще стане първият тенисист, който печели 3 двубоя във финал на Купа „Дейвис” от 1995-а година насам, когато за последно това стори легендата Пийт Сампрас. 

Ако Давид Ферер се справи с Бердих, тогава резултатът между Чехия и Испания ще бъде изравнен – 2:2 победи, като новият шампион ще бъде определен от последния двубой на сингъл – Радещ Щепанек срещу Николас Алмагро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини