Федерер: Анди беше по-добър, заслужено ме победи



25-01-2013 16:58 | Станко Димов

Роджър Федерер призна след поражението от Анди Мъри на полуфинала в Мелбърн, че британецът е бил по-агресивен, имал е повече възможности и като цяло е бил по-близо до успеха през цялото време.

Мъри трябваше да мине през пет сета, въпреки, че на два пъти повеждаше в резултата. Швейцарецът обаче спечели два тайбрека, но в решителния пети сета допусна ранен пробив, а в края и още един, с което позволи на Анди да запише първа победа над него в турнир от Големия шлем след три спечелени финала.

„В мач продължил четири часа трудно мога да кажа, че няколко точки в петия сет са били най-важните. Мисля, че като цяло той създаде повече възможности от мен. Не успях да намеря качествен отговор на неговите сервиси, както се случваше преди. Анди игра малко по-агресивно, отколкото аз почти през цялото време. В петия сет той измъкна първия гейм, след като в един момент имаше равенство 30-30, след което успя да ме пробие, което очевидно не мечтания за мен старт, тъй като определено се чувствах добре след обрата и спечеления тайбрек в четвъртия”.

Запитан дали при 6-5 в четвъртия сет между двамата са се прехвърчали искри, Роджър отвърна: „Не може да става дума за нещо сериозно. Погледнахме се по веднъж и толкова. Мисля, че това е OK за четиричасов двубой. За мен това не е нищо сериозно, надявам се и за Анди да е така”.

Федерер бе помолен да коментира и дали се е чувствал близо до успеха, или по-скоро е усещал, че догонва съперника си. „Изоставах в резултата общо взето от самото начало. Имах своите шансове, когато си играл пет сета, няма как да не съжаляваш. Но като цяло мисля, че Анди просто бе малко по-добър от мен тази вечер.  Трябваше да намеря играта и стила си по-рано, но той свърши добра работа и не ми позволи да го направя. Надявах се на нещо по-добро, но съм доволен от турнира, който изиграх. Играя добър тенис. Движех се добре и бях напълно здрав, въпреки двата поредни петсетови мача. Не за първи път отпадам тук след пет сета. Това винаги е разочароващо, няма как да е иначе”.

Доколко все пак му се е отразил мача с Цонга на четвъртфиналите? „Може би малко. Но не извинение, определено не съм загубил заради това. Е, може би ми се искало да стигна до този мач, както го направи Анди, но той ме победи напълно честно и заслужено, няма какво друго да се каже”.

Носителят на 17 титли от Големия шлем, който през август тази година ще стане на 32 години, бе запитан и къде се вижда в момента в ситуация с 25-годишните Джокович и Мъри, които се намират в невероятна форма и удрят топката все по-здраво.

„Нищо не се е променило. Играли сме толкова много мачове, познаваме се добре, продължаваме да си разменяме победи и загуби. Новак се справи може би най-добре в това отношение и ранкингът му го показва. Наслаждавам се на мачовете с Новак, Рафа и такива като този с Анди тази вечер. Приятно е да играеш пет сета срещу него. Забавлявах се. Така че оттук продължавам с добро чувство към предстоящата година. Имам време да работя върху играта си, върху физическото си състояние и очаквам това с интерес”.

Федерер сподели и очакванията си за предстоящия финал в неделя. „Ноле влиза във финала като фаворит, въпреки че Анди го победи в САЩ. Може би този допълнителен ден за почивка ще бъде от значение. Но не чак толкова. Той стигна лесно до този финал, не бе затруден особено, с изключение на тази вечер. Може би пък се нуждаеше точно от такъв мач преди финала. Но нека не забравяме, че в неделя Новак ще защитава две поредни титли. Той играе чудесен тенис, успя да излезе сух от войната със Стан, след което надви Бердих и Ферер. Очевидно ни очаква тежък и оспорван мач, в който давам леко предимство на Джокович”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини