Аржентинец надви Надал след изумителен финал в Чили



11-02-2013 02:04 | Станко Димов

Орасио Себайос, №73 в световната ранглиста, спечели първа титла в кариерата си! На финала на турнира VTR Open  в Чили, аржентинецът се наложи с 2:1 сета над Рафаел Надал – 6:7 (2), 7:6 (4), 6:4. Двубоят между двамата продължи близо 3 часа, а Себайос напълно заслужи трофея, след като демонстрира изумителен тенис.

Победата за аржентинеца е още по-сладка от факта, че той осъществи пълен обрат в мача. Това е първа титла за 27-годишния тенисист, който преди този мач имаше само един финал в кариерата си. За справка неговият съперник Рафаел Надал влезе в срещата като 50-кратен шампион и 21-кратен финалист в АТР.

Припомняме, че Рафа Надал ще играе за титлата на двойки в турнира, а утре ще лети за Сао Пауло, където през новата седмица ще участва в друг турнир на клей от категорията АТР 250 – Brasil Open. 

Първият сет на двубоя напълно оправда очакванията за финал. 27-годишният Себайос бе избрал безкрайно агресивна тактика срещу Надал. Ударите на аржентинеца бяха с всички сила на принципа „всичко или нищо”. Определено това не се хареса на Надал, още повече, че Себайос намираше линиите от всички зони на корта. Освен като супер мощна, играта на аржентинеца беше и безкрайно разнообразна. Той влизаше както в дълги разигравания, така и на моменти пускаше страхотни къси топки, които Надал дори не тръгваше да гони.

След цели 12 гейма игра Матадора дори не стигна до точка за пробив, което си е истински подвиг за Себайос, още повече, че става въпрос за двубой на клей. Иначе в самото начало аржентинецът поведе с 15:40, но така и не успя да пробие сервиса на Надал. Така съвсем логично се стигна до тайбрек, който се разви ужасно за 27-годишния латиноамериканец.

Напрежението явно си каза думата и от хирургическата точност в ударите на Себайос не беше останала и следа. Той набързо прати няколко топки в аут, а за опитен боец като Надал не представляваше проблем да вземе своето – 7:2 точки и 1:0 сета преднина за Рафа.

Едва в началото на втория сет Надал стигна до първите си точки за пробив. При 2:1 в своя полза испанецът имаше аванс 15:40, но с няколко брилянтни сервиса Себайос излезе от тежкото положение и изравни за 2:2.

Малко по-късно картината частично се повтори. При 4:3 в своя полза Рафа стигна до 0:30, но в този момент Себайос намери най-добрите си удара и с 4 безответни точки изравни за 4:4. Така въпреки няколкото добри възможности пред Надал, до пробив не се стигна и вторият тайбрек в двубоя стана факт.

В тайбрека Себайос "отпусна ръката" и поведе и заслужено поведе с 6:4. Рафа успя да върне за 6:6, но следващите 2 точки бяха на сметката на аржентинеца, който вкара двубоя в трети сет! Изключителен финал, изключителен!

Третият сет започна с нещо невиждано в двубоя – пробив! Той бе на сметката на Надал, който поведе с 1:0. Себайос обаче не само бързо върна пробива, но успя и на свой ред да поведе – 2:1. Малко по-късно, при 4:3, аржентинецът достигна до скрит мачбол, но с удар в близост до мрежата прати топката в аут, след което Рафа изравни за 4:4.

При 5:4 в своя полза Себайос изигра невъзможен гейм! След няколко изключителни разигравания той стигна до преднина 0:40, а с форхенд в мрежата на Надал сложи край на мача.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини