Клайстерс надви Енен в потресаваща драма



02-04-2010 06:18 | Николай Драгиев

В най-доброто, което женският тенис може да покаже, Ким Клайстерс отново победи Жюстин Енен и достигна финала на Sony Ericsson Open. Двубоят се превърна в потресаваща драма, която премина през неизброими обрати. В отделните части шампионката от US Open спечели с 6:2, 6:7, 7:6 за 2,34 минути игра.

 

Все пак тази, която повече рискуваше и търсеше успеха, спечели. Това е втори успех от началото на сезона за Клайстерс над Енен. Във финалния мач Ким ще играе с трикратната шампионка Винъс Уилямс. Белгийката вече има една титла през сезона - в Бризбейн.

 

Първият сет бе всичко друго, но не и на нивото на двете. Куп грешки снижиха качеството му и разочароваха публиката. Повече грешки направи Енен и логично загуби с 2:6.

На всичкото отгоре Ким дръпна с 3:0 във втората част и вече се виждаше на финал с Винъс Уилямс. Голямата шампионка Жюстин обаче намери сили да се пребори с лошия период, в който изпадна. Тя изравни, а в края вече тотално доминираше. Тя направи решителен пробив и сервираше при 6:5. Ким получи 2 точки за пробив, не се възползва и сетбол имаше Енен. Нещата отново се завъртяха и в крайна сметка Клайстерс се добра до тайбрек.

Като цяло играта на Клайстерс тотално понижи нивото си и тя имаше големи проблеми в случаите, когато разиграванията ставаха над 4-5 удара. Тъкмо това предимство на Енен и донесе сравнително лекия успех със 7:3 точки в дългия гейм.

Обратите не секнаха и в този момент. Енен поведе с 2:0, но когато трябваше да затвърди пак се появиха неприятните й проблеми със сервиса, които я тормозят откакто въобще се завърна. Клайстерс отново намери ритъма си и обърна до 4:2, спасявайки и точки за пробив. Процентът на Енен от вкаран първи сервис се срина от 68 на около 40%, което просто нямаше как да я изведе към прогрес.

На Клайстерс обаче не и се тръгваше от корта и след няколко взривяващи разигравания, Жюстин отново изравни - 4:4. Двете се бореха с нервите и това ги тласна към втори тайбрек. При 5:4 Клайстерс сервираше за мача, но не съумя да се възползва. В решителната битка до 7 точки, Клайстерс поведе с 6:3, но пропусна цели 3 мачбола. В пика на трилъра, световната номер 16 все пак затвори мача при четвъртата си възможност.

Интересното е, че преди днешната среща, Клайстерс бе изгубила всичко на всичко 15 гейма, а само в тази среща се прости с нови 15. Според официалната статистика на WTA това е победа номер 12 за Ким и двете вече постигнаха паритет при 24 мача общо между тях. За годината пък Енен допусна второ поражение от опонентката си, след като загуби и в Бризбейн.

Така във финала Клайстерс ще се бори за своята 37-а титла. Нейната съперничка - Винъс Уилямс пък е рекордьорка сред действащите състезателки с 43 отличия.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини