Анди Мъри се превръща в машина за пари



09-07-2013 15:55 | Станко Димов

След като спечели Уимбълдън, Анди Мъри е на път да стане най-богатият британски спортист, пише Express, позовавайки се на експерти.

Победата на Уимбълдън бе кулминацията на невероятни 12 месеца за 26-годишния шотландец. В момента той е настоящият олимпийски шампион, както и шампионът от последните издания на Откритото първенство по тенис на САЩ и на Уимбълдън и може да очаква личното му състояние да нарасне бързо до 200 млн. паунда (297 млн. долара), смятат експерти.

Мъри, който в момента е на второ място в световната ранглиста, получи чек на стойност 1.6 млн. паунда (2.37 млн. долара) за победата си на Уимбълдън. Така спечелените от наградни фондове средства през кариерата му вече достигат 29 млн. долара, а рекламните договори увеличават състоянието му до над 47 млн. долара.

Мъри може да очаква финансовите условия по рекламния му договор за 15 млн. долара с Adidas да бъдат предоговорени съвсем скоро. Тенисистът има още договори с Head, RBS and и Rado. Маркетингови специалисти смятат, че Мъри в крайна сметка може да спечели толкова пари, колкото 17-кратния шампион от турнирите от Големия шлем Роджър Федерер, а дори и повече.

Швейцарецът е спечелил 74 млн. долара на корта, докато рекламните договори с Nike, Rolex, Mercedes-Benz и Credit Suisse са увеличили състоянието му до около 150 млн. долара.

“Ако Мъри стане номер 1 и доминира на корта, той може да спечели толкова пари, колкото Федерер", казва Найджъл Къри, директор на компанията за спортен маркетинг brandRapport.  “Мъри е на 26 г., а Федерер няма да играе още много години, докато Рафаел Надал има проблеми с контузии. Хората в маркетинга търсят следващия лидер и това може да е Мъри.”

Източник:
Profit.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини