Допинг и тенис



Допинг и тенис
Свързани новини
Тагове
22-08-2013 10:33 | Калин Дацов

Периодично коментарите след някой епичен тенис сблъсък често водят със себе си и такива за това дали даден тенисист не ползва забранени стимуланти. Високите спортни резултати са повод за гордост за едни и хапка в устата на други, че техният анти любимец не играе по правилата. През годините не един и двама тенисисти са изпитвали на гърба си тежестта на Световната антидопингова агенция. В следващите редове ще ви разкажа за проблемите на международната тенис общественост във връзка с допинга.  “

В началото на годината Антидопинговата работна група, съставена от членове на ITF, ATP, WTA и турнирите от Големия шлем, се срещнаха за да координират действията по изготвянето на биологичен паспорт за всеки тенисист през 2013 г. Този електронен формуляр съдържа резултати от изследванията на даден тенисист през годината. Резки промени в нивата на веществата понякога се използват за по-задълбочен анализ. Членовете на тази работна група издействат повече кръвни тестове с всеки следващ сезон.

Понякога непредвидени обстоятелства изискват лечението на играч със вещества, които са в забранителния списък. В такива моменти се използва освобождаване, което не те третира по най-строгите правила. Всичко това разбира се трябва да става със знанието на антидопинговите власти. За целта се изпращат специални информационни форми, в които се отбелязва и най-малката подробност.

Въпросите в насока „допинг“ стават все повече и повече след всеки по-сериозен случай. Най-пресните са тези около Марин Чилич и Виктор Троицки. Чилич научава новината за положителната си допинг проба от турнира в Мюнхен по време на тазгодишния Уимбълдън. Допълнително напрежение внася и новината за 18-месечното наказание за заемащия тогава номер 12 в света Виктор Троицки. Сърбинът отказал да даде кръвен тест.

Съществува тримесечен срок, в който властите се произнасят по даден казус и то само в случаите когато обвиненият в употреба на допинг тенисист си признае вината. Скандалът около Чилич засяга заемащ толкова висока позиция в ранглистата за пръв път откакто през 2009 г. Ришар Гаске е наказан да не играе 12 месеца, тъй като в кръвта му са намерени следи от кокаин. По-късно французинът е оправдан, тъй като е установено, че наркотикът е попаднал в него след целувка с момиче в нощен клуб в Маями.

Скандалите с допинг не подминават и най-големите звезди. През 2009 г. легендата Андре Агаси прави признание, че е използвал стимуланти. В своята автобиография той е повече от скандален – споделя, че през 1997 г. е давал положителни допинг тестове, но след това е успявал да се договори със спортните шефове, за да не се стига до мащабен скандал.

Агаси споделя, че е бил зависим към метамфетамините след раздялата си с първата си съпруга – актрисата Брук Шийлдс. Заради развода и последвалата депресия той се свлича много в световната ранглиста. Това не пречи на бившия номер 1 често да изказва позиция за затягането на допинг контрола. По думите му, ако мерките са били по затегнати, когато той се е състезавал, нямало да се стигне до тогавашното му състояние.

Темата не подминава и родните тенисисти – на 14 февруари 2012 г. Димитър Кутровски е обвинен в употребата на забраненото вещество метилхексанамин. Първоначално наказанието му е за 2 години, но в последствие е намалено с 9 месеца. По това време той се намира на 313 място в световната ранглиста. В момента той се намира на 590 позиция, като се надяваме резултатите му да го върнат още по-нагоре в ранглистата.

Другият известен случай с български състезател е този със Сесил Каратанчева. Преди години състезаващата се за Казахстан тенисистка е считана за една от най-обещаващите тенисистки. През 2005 г. достига номер 35 в ранглистата на WTA, но през 2006 и 2007 г. е наказана със спиране на състезателни права заради положителна допинг проба. Към днешна дата Каратанчева заема 164 позиция в света.

Силно се надявам имената на български тенисисти занапред да не се обвързват с обвинения в използването на забранени стимуланти. За да можем с цялото си сърце да се радваме на успехите и на други български герои.

Ще поживеем, ще видим…

от Калин Дацов © 2013 RE:SPORT

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини