Шампионът Надал: 13 е хубаво число, не мисля за рекорди



10-09-2013 16:10 | Станко Димов

Предлагаме ви част от пресконференцията на Рафаел Надал след успеха на US Open 2013.

- Поздравления, Рафа. Получи се много красив финал. Разкажи ни малко повече, за емоциите, които видимо бяха големи след последната точка. Какво е усещането?

- Благодаря Ви много. Да, поради няколко причини това вероятно е най-емоционалният сезон в моята кариера. Мисля, че направих всичко както трябва, за да получа своите шансове да спечеля трофея. Срещу мен на корта имах един от най-добрите тенисисти в историята, световния №1 Ноле, който играе вероятно най-добре на тази настилка. Така че, както казах още преди няколко дни, играта ми трябва да бъде близо до перфектната, за да победя. Чувството (след финала) е невероятно. Много, много щастлив съм. Това наистина е много специален момент за мен. Благодарности към феновете, моят отбори семейството ми, които винаги са били до мен.

- Как успя да обърнеш третия сет?
- Беше много важен и специален сет. Играех слабо в края на втория и началото на третия сет. В същото време Новак беше просто невероятен. И когато той играе на това ниво не съм сигурен, че някой може да го спре. Знаех, че много важно да не допусна изоставане с два пробива. Ако това се беше случило – със сетът беше приключено. Така че просто се опитах да остана в сета. Да се боря здраво за всяка топка, да бъда концентриран върху моята игра и да изчакам подходящия момент. Знаех, че ако съм назад само с един пробив, все още имам шанс за нещо в сета. Нормално е да получиш шанс, а когато това се случи или се възползваш, или не. Аз успех. След това имах гейм, в който изоставах с 0:40. В този момент направих няколко великолепни точки. Записах ас, което беше много важно, след това пратих невероятен форхенд върху линията. Това беше един от ключовите моменти в двубоя. Както разбира се и пробивът в следващия гейм.

- Повече от 6 месеца беше извън корта. Жадуваше ли да се завърнеш в игра?
- Не съм предполагал, че нещо такова може да се случи. Да се завърна и да играя на такова ниво. Това е повече от мечта за мен. Много, много щастлив съм от всички, от целия сезон. Чувствам се голям късметлия, след като се завърнах по този начин на корта.

- Ти си печелил US Open и преди. Можеш ли да ни кажеш как се разви играта ти в сравнение с първия път, когато спечели турнира?
- Винаги е едно и също. Когато някой печели, Вие трябва да пишете, а хората си мислят, че нещо се е променило. Истината е друга – аз просто играя добре. Това е всичко. И след като играя добре, аз имам шанс да се конкурирам с всеки един съперник. Вярно е, че сега играя малко по-агресивно, влизам по-навътре в корта. Но всичко това е възможно, защото играя добре и съм достатъчно уверен в силите си. Така че няма как да говорим за някакви големи промени в играта ми. Лично аз не виждам такива. Наистина не мога да видя някакви промени, просто съм много уверен, играя с голяма страст, боря се за всяка точка, емоционално съм добре, всичко това ми помага да печеля. Единствената промяна, за която мога да ви кажа, е играя по-агресивно и навътре в корта. Всичко друго си е както обикновено.

- 13 титли от Големия шлем. Днес 23 000 на „Артър Аш” те аплодираха. Милиони фенове по света те обичат. Какво мислиш те прави толкова специален? Защо според теб това се случва? Защо толкова много хора ти се възхищават?
- Е, вероятно аз не съм точният човек, който може да отговори на въпроса (усмихва се). Единственото, което искам да кажа е, че се опитвам да бъда честен. Опитвам се да бъда точен с всеки. Опитвам се да бъда приятелски настроен с всеки. Това е всичко. Мисля, че на корта аз съм позитивен играч, не съм негативен. Опитвам се да давам всичко от себе си на корта. Дори нещата да не се развиват добре, никога не съм си позволявал да загубя контрол над нервите си, да стане негативен играч. Извън корта се опитвам да обърна внимание на всеки, да дам автограф на всеки, да се снимам с всеки. Мисля, че извън корта съм напълно нормален човек.

- Чувстваш ли се горд?
- В края на деня е винаги едно и също. Знаеш, че е важно да печелиш. Разбира се, че този трофей ме прави щастлив и горд. Но това, което наистина ме прави много щастлив е всичко, което съм направил, за да стигна до този трофей. Точно заради това съм толкова емоционален в тези моменти. Знам колко много труд съм положил. Много хора бяха до мен в този период (когато беше контузен), който не беше никак лесен за мен. В много от дните получавах мотивация да продължа да тренирам от тях. Те ми вдъхваха кураж. Когато всеки ден отиваш във фитнес залата, но не виждаш положителен резултат, не е лесно да запазиш положителната си енергия. Ако те не бяха до мен, щеше да бъде невъзможно в момента аз да стоя пред вас. Разбира се и огромната подкрепа на феновете, които ми помогнаха много в този тежък период.

- Вече имаш 13 титли от Големия шлем. Пред теб са само Пийт и Федерер. Ще се опиташ ли да спечелиш повече от тях?
- Позволете ми да се насладя на тази титла (усмихва се). Аз вече съм спечелил много повече, отколкото съм си мечтал. Този успех за мен означава много. Но ще кажа това, което винаги съм казвал. Ще продължа да работя здраво, за да продължа да бъда равностоен на другите играчи. Защото това е единственият вариант, в който ще имам възможността отново да играя на такива финали. Никога не можеш да бъде сигурен кога точно нещо започва и кога ще приключи. Но 13 определен е страхотно число.

- Печелил си всички турнири от Шлема, но до тази година всички те възприемаха като клей корт специалист. Сега доказа, че си сред най-великите играчи на твърди кортове. Има ли някаква разлика за теб?
- Не, не. Преди 6 часа също знаех, че играя добре на хард кортове. Успехът днес не прави разликата. Разбирах хората, които ме определят клей корт специалист. Това е нормално, след като съм спечелил толкова много титли на червено. И точно заради успехите ми на клей, представянето ми на другите настилки остава на заден план. Никой не отбелязва, че имам 5 финала на Уимбълдън! Нали бяха толкова? Както и че имам 3 финала на US Open и 2 на Australian Open. Освен това мисля, че съм печелил 3 пъти Индиън Уелс, 3 пъти в Канада (Роджърс къп).

- Но никога преди не си записвал сезон, в който нямаш загуба на хард корт.
- Не се притеснявайте, ще загубя (смее се). Всеки губи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини