Тодор Попов с филм за академията на Болетиери и Виктория Томова



24-04-2010 02:33 | Николай Драгиев

Без болка няма напредък, казват американците. А те знаят какво говорят. Най-талантливата млада българка в тениса - 15-годишната Виктория Томова, става в 6 ч. сутринта, докато тренира в академията на легендарния треньор Ник Болетиери. Софиянката беше на подготовка в академията, откъдето са излезли световни звезди като Пийт Сампрас, Андре Агаси, сестрите Уилямс, Мария Шарапова и др. Днес от 10,30 ч. Ring.BG ще излъчи филм, посветен на IMG Академия Болетиери.

"За първи път зрителите в България ще могат да видят какво представлява академията, която е създала цели 10 тенисисти, стигнали до №1 в световната ранглиста. Преди години IMG купува академията и сега там се развиват още спортове - футбол, американски футбол, голф, бейзбол. Имах късмета да попадна там, точно когато Виктория Томова тренираше", призна авторът на филма Тодор Попов.

Основната идея на "Фабрика за шампиони" е дисциплината, с която се работи в академията на Болетиери: "Вики наистина става в 6, а в 7 вече е на тренировка. Независимо дали навън вали дъжд, сняг. Дисциплината е най-важна. Там ти втълпяват, че с каквото и да се захванеш, ти трябва дисциплина. Ако искаш да имаш успех, разбира се", допълва журналистът.

В академията на Болетиери се дава началният старт към професионалния тенис. Там се работи върху психологическата и физическата подготовка, има специалисти по диетология и възстановяване.

"Всичко е свързано с индивидуалните качества на спортиста. Безбройните интервюта вътре показват наистина как се става голям. Знам, че тук нашите многознайковци ще кажат: "Аз това го знам", но с този филм се опитвам да помогна на децата. У нас играчите се понаучават нещо, но се пропуска преходът към мъжкия и женския тенис", коментира Попов.


По думите му, Болетиери е доволен от Томова. В академията са били още Димитър Кузманов, както и най-новата звезда в тениса Григор Димитров: "Казват, че можем да се гордеем с тези имена и че всички те имат потенциала да станат №1."

В началото на май Ring.BG ще излъчи и втори филм, наречен "Фабрика за треньори", който е сниман във втората по известност тенис академия в света - на Денис ван дер Меер, която се намира на остров Хилтън Хед, близо до Южна Каролина.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Shanghai Rolex Masters
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Шанхай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,298,535

Official Website | Livescore
Турнир: China Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Пекин, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,891,650

Official Website | Livescore
Други новини