Рафа Надал: Нямам късмет в Австралия, но...



11-01-2014 19:42 | Станко Димов

През 2009 година Рафаел Надал успя да триумфира с титлата от Australian Open, надигравайки големия си съперник Роджър Федерер в знаменит финал. По-късно Рафа оформи своя кариерен Голям шлем, но към днешна дата така и не успява да дублира успеха си от Мелбърн.

С титлата от US Open в края на миналия сезон, която също бе втора за него, Надал се постави в позиция да атакува интересен рекорд на Род Лейвър. Големият австралиец е единственият играч, печелил поне два пъти всички турнири от Големия шлем.

Първият съперник на Надал в Мелбърн ще бъде местният любимец Бърнард Томич, а пътят на Рафа до трофея изглежда може би най-тежък с оглед този на всички останали основни претенденти. В комбинация с по-бързите кортове през този сезон, самият Томич изглежда труден съперник, а още преди четвъртфиналите го очакват играчи в отлична форма като Гаел Монфис и Лейтън Хюит. Убийственият жребий се допълва от Роджър Федерер, Анди Мъри и Хуан Мартин дел Потро, които са в същата част на схемата.

„Не е най-добрият вариант да започнеш турнир от Големия шлем – срещу млад и амбициран представител на домакините, който е играл страхотно в миналото тук, а в момента е във форма. Игра финал в Сидни. Това е труден старт“, призна Надал.

„Бърнард винаги е изпитание. Той е голям талант, притежава чудесен сервис. Умее да контролира добре играта от основната линия. Има голям талант по отношение на това къде ще удариш топката“, добави испанецът. „Играл съм срещу него в Австралия, играл съм няколко пъти и срещу Лейтън Хюит. Австралийската публика е една от най-добрите. Винаги съм се забавлявал много, когато съм имал шанса да играя на този прекрасен корт – "Род Лейвър Арена““, добави Рафа и бе категоричен, че публиката в Мелбърн уважава опонента и няма подобни притеснения.

„Да спечеля всички турнири от Шлема поне по два пъти ще бъде много трудно. Не бях голям късметлия в Австралия в миналото. През 2006 година не успях да играя. Два пъти имах контузии. Срещу Анди Мъри трябваше да се откажа. Срещу Давид Ферер, преди две години не се отказах, но имах сериозен проблем.

"През миналата година не успях да участвам. Това определено е надпреварата, в която съм имал най-много проблеми през годините – 2010 и 2011 имах контузии, през 2012 изгубих невероятен финал от Новак. Ще дам най-доброто от себе си“, закани се Надал ден преди старта на AO 2014.

„Играл съм добре на бързи настилки в миналото, но е вярно, че ще трябва да бъда на върха на своите възможности, за да имам шанс да съм конкурентен на останалите, защото кортовете тази година наистина са по-бързи от обикновено“, призна Рафа.

Отсъствието му през миналия сезон и титлата на Джокович пък му дават отличен шанс да задържи първото си място в ранглистата. „За мен основната цел е да бъде тук максимално дълго време, не само още една или две години. Приоритетът ми е да имам колкото е възможно по-дълга кариера“, завърши Матадора.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини