Приеми фактите, Фед: Нужна е промяна05-05-2010 17:11 | Николай Драгиев

Роджър Федерер определено загуби своето "моджо". За негово нещастие, то просто го напусна. При това, тъкмо когато Рафаел Надал, който също страдаше в последните месеци, отново се върна към най-доброто от играта си. Ситуацията става още по-лоша, като се има предвид, че тъкмо сега идват големите битки на любимия за Рафа клей.

 

Може би най-оптимистичната визия на феновете на Федерер е, че нищо особено не се случва с него. Някои ще ви кажат, че всичко при него опира до турнирите от Шлема и сегашната му криза не значи нищо. Щом почне "Ролан Гарос", той ще стане отново онзи магьосник, който ще печели по изумителен начин.

 

Това звучи повече като пожелание, не като базирано предположение на реалността.

 

Въпреки всичко аз не вярвам, че Федерер е в някаква дълбока дупка. Той просто има нужда да спечели няколко мача, имам предвид за срещи на сингъл, въпреки че е забавно да го гледаме на двойки. Все пак поведението му на по-малките или дори на "Мастърс 1000", е странно. Идеята е, че не не е редно да ги игнорираш по този начин в амбицията си да триумфираш в Шлема. Това е наглед глупаво, бих казал дори погрешна сметка, направена от високомерие.

 

Ето какво трябва да направи Роджър според мен преди "Ролан Гарос":

 

1. Да започне да стига заключителната фаза на следващите турнири, на които участва. Най-добре ще е това да се случи на "Мастърс 1000" в Мадрид.

 

2. Трябва да си припомни как се печелят важните, възлови точки. В Индиън Уелс, Маями и Рим той бе загубил тъкмо това си чувство.

 

3. Трябва да подобри сервиса си. Федерер е жертва тъкмо на лошия си сервис в последно време. На клей ситуацията би станала още по-трагична, ако продължава така. Той има нужда да е агресивен на клей, а сервисът може да му даде тъкмо тази острота.

 

4. Да запази спокойствие. Особено на клей, Федерер трябва да бъде по-спокоен и внимателен в играта си. Нужна е постоянност.

 

5. Да признае проблемите си. Единствено Федерер знае на какво се дължат проблемите му. Това е лошият тайминг, проблеми с физическото му състояние, липса на мотивация и емоционална умора. Той трябва да признае проблема и да подходи внимателно към решаването му. Емоционалното му състояние ще доведе до нужния прогрес.

 

Федерер образно казано е заслужил правото да се събуди на сутринта, да се погледне в огледалото и да каже: "Аз съм Роджър Федерер и няма причини за паника." Но в момента ми се струва, че е по-редно да си каже: Аз съм Роджър Федерер и имам нужда от промяна в някои неща, ако искам да спечеля "Ролан Гарос" - с Рафа или без него."

 

Питър Бодо, Tennis.com
Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Chile Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Сантяго, Чили
Настилка: Клей
Награден фонд: $742,350

Official Website | Livescore
Турнир: Abierto Mexicano Telcel
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Акапулко, Мексико
Настилка: Твърда
Награден фонд: $2,377,565

Official Website | Livescore
Турнир: Dubai Duty Free Tennis Championships
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Дубай, ОАЕ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $3,113,270

Official Website | Livescore
Други новини