Цвети: Титла от Турнира на шампионките ще е "черешката на тортата"



12-02-2014 11:53

Цветана Пиронкова продължава с доброто си представяне тази година, като се класира за втория кръг на турнира в Доха с награден фонд 2,4 млн. долара, а стартира от квалификациите. Първата ни ракета от новата седмица ще се завърне сред първите 50 в ранглистата със спечелените до момента точки.

- Спечелихте поредната престижна победа за годината - има ли голяма еуфория от този летящ старт на сезона?
- Наистина много се радвам, че за първи път победих италианката Винчи. Чувствам се отлично на корта, играя много добре, сервирах точно и се движех на ниво по време на целия мач.

- Първата ви титла в Сидни дава ли ви допълнително увереност?
- Мечтаех за това, исках го много, но година след година не се получаваше. Най-накрая спечелих, и то на толкова силен турнир. И това направи много щастливи както мен, така и цялото ми семейство.

- Вашите успехи и на Григор Димитров привличат вниманието на все повече хора - дава ли този факт повод за повече гордост?

- Това е много радващо за българския тенис, а и за спорта като цяло. Аз и друг път съм казвала, че за мен спортът е най-чистата дейност, спортистите са може би най-добрите посланици на една страна в чужбина. Благодарение на Григор и на моя успех за България се говори в една изключително позитивна светлина из целия свят. Има много голям отзвук.

- А имате ли усещането за наплив от нови деца да тренират тенис?
- Доколкото разбирам има много деца, които искат да се занимават с този прекрасен спорт, което е страхотно! Усещам го в голяма степен. Дори хората ме спират на улицата и ме питат: Кога ще отвориш твоята академия да се запишем при теб? Питат и пловдивския клуб "Локомотив", в който тренирам в момента. Виждам, че децата сякаш са по-ентусиазирани от преди, а също така има и нови малчугани, които имат интерес да играят.

- Как ще коментирате представянето на нашия отбор в турнира "Фед Къп"?
- В случая се получи добре, че отборът за Будапеща бе подмладен и с нови лица. Момичетата имаха възможността да защитават честта на България в престижно състезание и съм сигурна - за тях това е страхотна мотивация да се развиват.

- Липсвахте на отбора, а на вас липсваше ли ви състезанието в унгарската столица?
- Разбира се, че ми липсва. Аз имам най-много изиграни мачове за "Фед Къп" у нас. Не съм пропускала нито един мач в продължение на десет години за "Фед Къп" и няма как да не ми липсва. Но пак казвам - мисля, че е това бе страхотен шанс за младите момичета.

- Най-голямото състезание по тенис у нас - Турнирът на шампионките, в "Арена Армеец" е далеч, но все пак - преди миналогодишното издание заявихте и на шега, че турнирът ще ви подейства като рестарт на кариерата. И се случи, макар и с малко закъснение. Какви са амбициите ви за следващия турнир?
- Да играя в него е огромна чест за мен. Фактът че Българската федерация по тенис за трета поредна година ми гласува доверие и ще ми даде специална покана, ме прави изключително щастлива. Но и отговорността за мен е много голяма, защото съм единствената българка, която се състезава на такова голямо състезание, и то у нас. Мисля, че в третата година вече би трябвало да се справя по-добре с това напрежение, пък и вече съм по-спокойна. Мисля, че ще е по-успешен за мен.

- Когато играете пред родна публика, дава ли ви това допълнителни сили?
- Да, определено е така. Особено сега напоследък покрай цялата тази еуфория. Хората, с които се срещам в ежедневието, ми демонстрират уникално уважение. Във всеки магазин, в който вляза, ми дават подаръчета, искат да се снимат с мен, раздавам автографи... Въобще много интересна ситуация, която наистина ме радва. Виждам, че хората искрено се радват на успехите ми и това по някакъв начин ги вдига и ги кара да гледат по-позитивно на нещата, с които се занимават. Това за мен е много радващо. Надявам на успешен сезон и за мен.

- Как ще оцените работата си с федерацията не само заради поканата за Турнира на шампионките?
- Българската федерация прави много неща, а напоследък все повече се ориентира и в подкрепа на по-младите състезатели, което за мен е печелившата схема. Наистина е хубаво да бъдеш стимулиран и да ти помагат, когато си на върха, но по-важното е да се прави, когато още никой не те знае. Тогава да получиш помощ,тогава да те отгледат, нали така? Във федерацията именно върху това работят, което е супер похвално и за което искам да ги поздравя. Що се отнася до мен - когато бях девойка, нямах подкрепа. Честно казано, откакто е това ръководство на федерацията обаче, винаги са ми помагали с абсолютно всичко. Не говоря за финанси, макар че и такава подкрепа съм получавала. Говоря за отношение. Дори и за най-малките проблеми винаги мога да се обърна към федерацията и да знам, че винаги ще получа подкрепа.

- В Сидни изрекохте пред света - "Мамо, татко, имаме трофей!" Каква е другата ви цел вече?

- Оооо - цели винаги има, особено в тениса. Турнирите са всяка седмица, така че винаги има към какво да се стремиш. Но ако говорим за най-най-високата цел и най-смелата - това определено е трофей от Големия шлем. Това е нещо, за което съм си мечтала още десетгодишна, докато играех на кортовете на “Новотела” в Пловдив. За мен ранглистата не е толкова важна. Ако кажа, че мечтата ми е да бъда номер едно в света, може би ще излъжа, защото нямам такава мечта. Честно. За мен постиженията са по-важни от тази класация.

- А не мечтаете ли да спечелите Турнира на шампионките?
- Разбира се, би било страхотно да триумфирам в толкова голям турнир и то на родна земя! Това вече ще бъде "черешката на тортата" за един добър сезон. Ще бъде прекрасно.

Антони Йорданов, в. "Труд"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини