Да заключиш любовта си в Париж26-05-2014 13:55

Животът не е само тенис за Григор Димитров. "Парижки нощи", така най-добрият български тенисист е озаглавил снимката, която публикува в неделя вечерта във своя профил в "Инстаграм". Тя е от Pont des Arts - най-романтичното място във френската столица, където 23-годишният хасковлия е вече повече от седмица заради предстоящото си участие във втория за годината турнир от Големия шлем "Ролан Гарос".

Париж отдавна се е сдобил със славата си на град на любовта и този над 200-годишен железен мост е своеобразен олтар на всички влюбени. Издигнат е през 1804 г. по идея на Наполеон, който тогава още не е император, а първи консул. По онова време мостът е бил истинска висяща градина с цветя, храстчета и пейки за отмора.

През 1981 година оригиналният мост е бутнат, след като е повреден сериозно от няколко сблъсъка с преминаващи по реката баржи. Четири години по-късно е завършено сегашното съоръжение, между чиито арки има повече пространство за речния трафик.

Днес на моста има пейки, улични музиканти, влюбени двойки, както и художници и писатели – истинско въплъщение на името му "Мост на изкуствата", което идва от старото наименование на Лувъра, към който води. Но откъде идва традицията със заключването на катинарчета от влюбените?

Смята се, че началото е поставено с книгата (а по-късно и филма) на Федерико Моча "Желая те" (Ho voglia di te), в която героите заключват такъв катинар на моста "Милвио" в Рим. Постепенно из цяла Италия започват да се появяват такива катинари, а впоследствие - в Европа и целия свят.

Свещенодействието изисква младите да застанат на моста, да изрекат нежни думи, да заключат катинарчето, което предварително са гравирали с имената си, и да хвърлят ключа в Сена. Гравюрата обаче не е задължителна, всъщност може просто с маркер да се напишат инициалите на двамата влюбени.

Дали Григор и Маша също са заключили своята любов?, питат се феновете им.

Източник: Спортал

_____
 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Други новини