Симон: Само "Голямата четворка" има полза от сегашните правила



27-07-2014 18:32

Жил Симон е един от основните кандидати да замени Роджър Федерер като президент на съвета на играчите на АТР. Французинът набеляза и основните си цели, ако бъде избран на този пост. Той е на мнение, че при сегашните правила най-облагодетелствани са играчите на върха и затова в последните години почти няма изненади в турнирите от Големия шлем. Французинът се обявява за промяна на редица неща и най-вече различен подход към задължителните състезания за участие.

Роджър Федерер шест години бе президент на съвета на играчите на АТР. Какво постигна той?
Симон: В последните четири години заедно с Федерер успяхме да увеличим наградните фондове на турнирите от Големия шлем двойно. Този успех нямаше да е възможен без него.

Защо?
Подкрепата от топ играчите бе важна. Федерер не е от тези, които се нуждаят от още пари, но той се бори за тази кауза и пое риска да излезе в ролята на лошия в медиите и в очите на хората. Той свърши чудесна работа.

Защо е важно начинът на разпределяне на средствата от турнирите в Големия шлем да се промени? Сега за участие в основна схема се получават 30 000 евро...
Това изглежда голяма сума, но и разходите на професионалните тенисисти трябва да бъдат взети под внимание. Ако №90 в света отпадне четири пъти в първи кръг на турнирите от Големия шлем, спечелените от него 120 000 евро могат да му стигнат само да плати годишната заплата на своя треньор. Звезди като Федерер и Джокович имат по двама треньори, фитнес специалист, физиотерапевт, човек наплитащ ракети - всичко, което искат. И те излизат срещу играчи, които не могат да си позволят дори треньор. Не е учудващо, че печелят често с 6:1, 6:2, 6:0.

Защо това е проблем?

Виждаме подобно нещо и при жените. Играчите, които не могат да си позволят личен треньор, имат малък шанс да напреднат и след това биват разгромявани от Федерер и Надал на корта. Това не е добър сигнал.

Стан Вавринка също се кандидатира за позицията.
Много колеги поискаха от мен да поема длъжността. Изненадах се от начина, по който Вавринка се кандидатира, тъй като никога не е бил част от съвета на играчите.

Как може да бъде подобрен цялостният продукт, който представлява мъжкият тенис в момента. Федерер казва, че настилките са твърде еднакви в момента.
Федерер винаги е имал проблеми с еднаквите покрития, защото е уверен, че може да се адаптира към различни условия по-добре от основните си опоненти като Джокович, Мъри и Надал. Ако клей кортовете не бяха изключително бавни, а тези в зала супер бързи, те щяха да спечелят само половината от многото си титли.

Защо?
Ако Федерер играе на трева срещу Надал два дни след турнир на клей, той е сигурен в победата си. Но в същото време ще има проблеми с Раонич, който тренира на изключително бързи тревни кортове. В подобни ситуации на звездите няма да им е лесно.

Каква е причината да виждаме подобно разпределение на настилките по различните турнири?
Става въпрос за политическо решение. Топ играчите съзнателно позволяват това да се случва и не искат да се случва реална промяна. Като цяло мъжкият тенис печели добре от днешните супер звезди. Има един човек, чието име не искам да споменавам, който е лобирал затова заради по-добрите продажби.

Сигурен ли сте, че по-различните условия ще променят ситуацията на върха и ще улесни навлизането на повече млади играчи?

Да, това е причината да имаме по-малко успешни младоци. "Голямата четворка" няма да е вечно на върха. Но със сигурност тенисът се нуждае от играчи, които да могат да побеждават тези топ състезатели, докато те показват най-добрия си тенис. Трябва да предотвратим това топ 5 сега да продължи да доминира и утре. Би било голям проблем, а това го виждаме и в женския тенис.

По какъв начин?
В женския тенис има чудесни състезателки в топ 10, но има отделни случаи и като тези свързани със Саманта Стосър и Франческа Скиавоне, които спечелиха титли от Големия шлем. И то без да играят по-добре от преди. Звездите трябва да губят по-често, а феновете да виждат повече различни стилове на игра.

Вавринка бе на 29 години, когато триумфира в Мелбърн.

Неговата титла на Australian Open бе нещо хубаво - най-вече, защото той показа чудесен тенис. Демонстрира своя стил и този му успех бе добър за мъжкия тенис. Въпреки това продължаваме да се нуждаем от млади играчи, които да направят голям пробив.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини