Нишикори пречупи Вавринка в изключителна битка



04-09-2014 02:44 | Калин Дацов

Кей Нишикори достигна първия си полуфинал в турнир от Големия шлем! Японецът стори това на Откритото първенство на САЩ, след като победи Стан Вавринка за над четири часа битка на централния корт с 3:6, 7:5, 7:6(7), 6:7(5), 6:4. Той реализира втори пореден успех в петсетов мач като в предишния кръг надви и Милош Раонич по този сценарий. Срещата вероятно бе и най-качествената в турнира до момента.

Така Нишикори стана първият японец с полуфинал на US Open от 1918-а година и е единственият играч от страната си достигнал подобна фаза, на който и да е било турнир от Големия шлем в Откритата ера на тениса. Освен това Нишикори отново показа класата си в петсетови двубои като в кариерата си е спечелил 10 от 12 такива срещи.

Може би най-драматичен в мача бе третият сет, който завърши с тайбрек. При 4:3 точки Вавринка спечели уникално разиграване от 24 удара. След това обаче допусна леки грешки и позволи на Нишикори да изравни за 5:5. Швейцарецът спаси един сетбол, за да стигне на свой ред до такъв при 7:6 като отново взе надмощие в невероятна размяна от основната линия. Нишикори отговори подобаващо с печеливш, а след това дочака поредни грешки на съперника и поведе 2:1 сета в общия резултат.

В четвъртата част и двамата много лесно печелеха своите подавания и за 40 минути на корта се стигна до втори пореден тайбрек. И тук имаше драма, след като Вавринка дръпна 4:0 точки, но Нишикори отново демонстрира характер и изравни за 4:4. Малко по-късно обаче играта на азиатеца най-после се пропука и Вавринка остана в мача със 7:5 точки.

Вавринка пропусна две точки за пробив при 1:1 гейма в петия сет, а малко по-късно и още една при 2:2. Решителният момент настъпи при 5:4 за Нишикори. Тогава Вавринка допусна двойна грешка, за да подари два мачбола при 15:40 на Нишикори. Японецът този път се възползва и си осигури място в Голямата четворка, където очаква Новак Джокович или Анди Мъри.

"Беше ми трудно в началото. С напредването на двубоя се чувствах по-уверен. Особено в третия сет. Не знам как измъкнах накрая мача, но съм много щастлив. Наистина доволен съм, че ще играя на полуфинал. Дано успея да се възстановя и да бъда на 100%," заяви Кей след битката.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини