Надал: Кой е по-велик? Засега Федерер има повече титли



22-10-2014 03:16

С началото на турнира в Базел Рафаел Надал даде любопитно интервю, в което говори по редица теми.

Какви са шансовете Ви да участвате в Париж и Лондон след Базел?

- Не знам. Ще видим как ще се чувствам след Базел и ще говоря с докторите. След всичко, което се случи в последно време, не мисля за Париж и Лондон все още. Ясно е, че ще се оперирам до края на годината, защото искам да стартирам новия сезон здрав и във форма.

Явява ли се 2014-а година една от най-трудните Ви с оглед всички травми?
- Беше добра година, когато бях в състояние да играя, спечелих титла от Големия шлем, играх още един финал и стигнах до други титли. Беше ми трудно обаче да превъзмогна случилото се във финала в Австралия. Не загубата, а това, че не бях на нужното състезателно ниво, след като работих толкова здраво. Ситуацията се повтори при подготовката ми за сезона на твърди кортове, когато проблемите бяха с китката ми. Цялостно, това не бе ужасна година, независимо че пропуснах US Open и с оглед края на Australian Open. Няма как да съм напълно щастлив, след като отсъствах дълго.

Често сте контузен, но сякаш приемате добре тези ситуации. Какво научихте с времето?
- Аз съм позитивна личност и контузиите са част от спортната кариера. Някои са по-чести от други. Имах малко по-малко късмет, пропуснах някои важни турнири. Но независимо от това за над десет години съм на високи позиции в ранглистата. Да намеря най-добрата си форма изисква много работа.

Ако погледнете Роджър Федерер, който на 33 е здрав и играе сякаш е на 25-годишен, не си ли мислите: това не е честно?
- Не, това не е нечестно. Всичко има положителна и негативна страна. Той също имаше проблеми в гърба, но на по-късен етап.

Чудите ли се колко години Ви остават в тениса?
- Всяко нещо има начало и край. Ето защо не се тревожа затова твърде много. Когато този ден дойде, ще дойде. Ако не усещам желание да се боря, да страдам, да тренирам всеки ден, да се справям с болката и е нормално това да се случи. Тогава ще правя други неща. Ще ходя за риба в Майорка. Това не е лошо.

Колко близо сте до този момент?
- Определено е трудно да приемеш някои ситуации. Например, това което се случи след Париж през 2012-а, когато трябваше да отсъствам до февруари следващия сезон заради проблем в коляното. Но аз се завърнах с положителна енергия и играх страхотно. Трудно е да се завърна дори сега след три месеца и да започна отначало заради апендицита. Но аз съм много мотивиран и искам да се върна на най-добро ниво. Тази година е почти приключила, но през 2015-а.

Играли сте осем финали в турнири от Големия шлем с Роджър Федерер. Смятате ли, че може да видим нов такъв между вас?
- Играхме полуфинал на Australian Open, така че бе съвсем реално. Никога не знаеш какво ще се случи.

В автобиографията си говорите много за отношенията си с Федерер. Смятате ли, че сте успели да станете по-добри заради съперничеството си?
- Съперничеството ми с Федерер е най-важното и най-дългото в кариерата ми. Но противникът не те прави по-добър, сам се мотивираш. Винаги съм работил, за да стана по-добър на всички настилки.

Какво Ви движи напред? Да подобрявате рекорди? Да печелите титли от Големия шлем?
- Най-важното нещо е да съм щастлив и да се наслаждавам на надпреварата. Мотивацията ми е да бъда конкурентно-способен. Понякога печелиш, понякога губиш. Това е спортът. Ако съм здрав, мога да тренирам добре и играя за голяма титла, то тогава съм щастлив.

Следите ли дебата затова кой е най-великият тенисист? Вие, Федерер или някой от миналото. Какво мислите?
- Трудно е да коментираме това докато не сме приключили с кариерите си. Според мен Род Лейвър е най-добрият в историята. Той е спечелил календарен Голям шлем. Роджър е с най-много титли от Големия шлем и е подобрил много рекорди, определено е сред най-великите.

Но е загубил 23 пъти срещу Вас.
Точно така. Това също трябва да бъде взето предвид. Но не мисля, че в момента е най-значимият фактор. По мое мнение той е постигнал страшно много. Ще бъде определящо, ако се приближа до рекорда му от титли в Шлема. Но при 14 на 17, разликата е видима. Засега няма съмнение, че той е по-велик играч от мен.

Казахте, че сте плакал, след като Федерер е спечелил "Ролан Гарос" през 2009-а. Може ли да обясните какво се случи?
- Не съм плакал, но беше емоционален момент за мен. Смятам, че той го заслужи, след като загуби в Париж през 2005-а, 2006-а, 2007-а и 2008-а срещу мен. Не съм от тези, които се надяват техните съперници да губят винаги. Вярвам, че аз също имам полза от това конкурентите ми да стават по-добри. Това създава интерес към тениса, подобряват се рекорди. Когато Роджър спечели в Париж вече имаше на сметката си всички турнири от Шлема. Това е важно. Той заслужи успеха си през 2009-а.

Как ще определите отношенията помежду Ви?
- Разбираме се добре. Но не сме приятели. но не защото сме опоненти. А, защото моите приятели са в Майорка. Приятели ти са тези хора, които са с теб във всеки твой ден. Тези, с които постоянно си във връзка. Но с Роджър винаги съм имал добри отношения, винаги съм го уважавал. И той мен. Постигнали сме и много неща заедно като демонстративните мачове по света за нашите фондации. Надявам се да съхраним тези добри отношения и след края на кариерите ни.

През 2014-а видяхме двама нови шампиони в турнирите от Големия шлем - Стан Вавринка и Марин Чилич. Може ли това да означава постепенна смяна на поколенията?
- Това, което се случи в последните осем-девет години, едни и същи трима-четирима играчи да печелят всички големи титли не може да трае вечно. И вероятно няма да се случи отново. Хубаво е за тениса да има нови шампиони, феновете да виждат други лица. Независимо, че съперничеството между мен, Роджър, Новак и Анди донесе на тениса толкова много.

Изненадахте ли се, че Федерер прогресира от номер 8 до второ място тази година?
Не. Трябва ли? Той игра добре в големите турнири, достигна много финали. Логично бе да ме задмине в ранглистата, след като пропуснах почти половината сезон. Ако Роджър е здрав и играе добре, той е един от най-добрите. Няма съмнение.

Федерер вече има четири деца, Новак Джокович също ще бъде баща. Искате ли и Вие да станете баща?
- Да, разбира се. Обичам децата и определено искам мое семейство. Но всяко нещо с времето си. При мен това ще се случи след края на кариерата ми. Но, разбира се, не може да предвиждаш бъдещето.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини