Пиронкова пред Tennis24.bg: Дадох всичко от себе си, но не използвах шансовете си



11-02-2015 19:57 | Любомир Тодоров

Любомир Тодоров, пратеник на Tennis24.bg в Белгия и Холандия

Първата ракета на България Цветана Пиронкова отпадна в първия кръг на турнира в Антверп след загуба от холандската квалификантка Инди де Фрооме (7:5, 3:6, 3:6). Въпреки негативния резултат, Цвети прие без уговорки молбата ми за интервю. Ето как видя мача тя, какво мисли за турнира като цяло, как коментира участието във "Фед Къп", какво й предстои и какво каза за родния си Пловдив.


- Цвети, тежка загуба срещу момиче от квалификациите. Какво се случи?
- Не бих я определила като тежка, честно казано. Може би за хората, които са встрани от тениса загубата да изглежда непредвидена. В нашия спорт конкуренцията е много сериозна и няма слаби състезателки. Ето и днес - холандката, която е извън първите 200 игра в повечето време като тенисистка от Топ 10. Страхотен талант показа Инди и явно е една от бъдещите звезди на WTA, все пак тя е, както разбрах, само на 18 години. Разочарована съм от загубата, всяка една е неприятна. Имах амбиции да продължа напред в Антверп, защото турнирът е отличен. Днес дадох всичко от себе си, имах своите шансове, но за съжаление не успях да се възползвам от всички. Като цяло се получи добър мач, който се хареса на публиката. Това е тениса, вече мисля за следващия турнир.

- Измъкна първия сет с хъс и непримиримост. Добре тръгна във втория. Кой беше ключовият момент?
- При 2:2 не успях да си взема сервис гейма. От тогава нещата започнаха да се случват все по-трудно и по-трудно за мен. Съперничката спря да прави каквито и да било грешки. Показа страхотен сервис и уинъри. Аз разбира се се борих до край и опитвах какво ли не - да сменям ритъма, да пускам къси топки, слайсове... Явно Де Фрооме също искаше победата и се добра до нея.

- Изненада ли те силата на ударите на холандката?
- По-скоро не. Гледах последния й мач от квалификациите и имах представа, какво да очаквам. Видях, че има много мощни удари, но беше трудно да противодействам. Аз се опитвах да играя по-агресивно, не само да се защитавам, но беше трудно. Тя постигаше уинъри от всяка точка на корта.


- Като че ли проблемите за теб се получиха, когато във втория сет съперничката започна да търси постоянно форхенда ти?
- Не съм съгласна. Известно е, че притежавам един от най-добрите бекхенди в Женската тенис асоциация. Но смятам, че днес мачът не беше загубен заради форхенда ми. Напротив, направих доста печеливши удари и от двете страни, сервирах добре. Но бях надиграна. Ти беше свидетел как игра №247 в света. Пак казвам, беше страшно мотивирана и със сигурност е една от бъдещите звазди на тениса.

- През 2008 г. едно момиче от България също тръгна от квалификациите в Антверп и стигна до мач със световната №1 Жустин Енен, в който дори спечели първия сет. Ще отгатнеш ли коя е?
- Спомням си този момент. Определено тогава демонстрирах добра форма. За мен беше постижение да играя срещу Енен. Не мисля, че топтенисистките гледат преди мач ранглистата на съперничката, а излизат пределно мобилизирани.

- Какво се е променило на турнира за седемте години, когато не беше в календара?
- Не намирам някаква огромна разлика. И през 2008-а и сега организацията е добра. Може би единствената промяна е, че сега хотелът, в който сме настанени, е на доста по-хубаво място - в старата част на града.

- Миналата седмица игра за България в Будапеща за "Фед Къп", където беше с основна заслуга за оставането в първа група на Евро-африканската зона. Това ли е максимумът на този отбор?
- Намирам регламента на "Фед Къп" за малко странен. Аз играя от 11 години и от тази група ние два пъти сме достигали до плейофи. Повечето отбори, с които бяхме в Унгария, са си все в нея през това време. Така че изкачването от тук в Световната група е изключително трудно. За мен трябва според ранглистата да се определят 32 отбора. Ако имаш две силни тенисистки - играеш "Фед Къп", ако ли не - пропускаш.


- Шарапова също критикува системана на провеждане и дори се изказа за турнир на 2 години, за да имат интерес най-добрите да участват...

- Да, календарът не е съобразен с нас. Всяка тенисистка иска да е в максимално добра форма за турнира, да има хубави условия за участващите отбори. Ние играхме в Будапеща. Залата беше добре, но хотелът не беше на ниво. Топките по време на мачове се сменяха на 9 и 11 гейма, което е изключително странно. Мисля, че ITF не обръща достатъчно внимание на отборите извън Световната група. Отстрани нашата група изглежда като някакъв пълнеж. Нямаше публика, не беше отразен медийно кой знае колко добре в Унгария. Беше едно посредствено събитие, за съжаление.

- Какво ти предстои?
- Заминавам за Дубай, след което ще играя на турнира в Доха. После участвам в Индиън Уелс и Маями.

- Какви са целите ти за сезона, колкото и тривиално да звучи?
- Да подобря класирането си в ранглистата, където рекордното ми място е 31-ото. Разбира се при всяко участие си мечтая за титла. Започнах добре годината и направих много силни мачове в Австралия. Надявам се да продължа в подобно темпо.

- Пловдив беше определен за европейска столица на културата през 2019 г. Подкрепяш ли избора?
- Разбира се, изключително щастлива съм от успеха, който постигна нашият красив град. Изборът е напълно заслужен. Пловдив се развива, върши се работа. Бих подкрепила всяка инициатива, свързана с програмата за 2019-а.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини