Пресконференцията на Пиронкова - В България нямаме нито кортове на трева, нито академии за тенис (видео)29-06-2010 19:23 | Николай Драгиев

Ето и цялата пресконференция на "новата звезда на Уимбълдън", както бе определена Цветана Пиронкова:

 

Сигурно сте получила куп поздравления от България. Усетихте ли подкрепата от вкъщи?

 

Получих доста обаждания по телефона. Всички са толкова щастливи и впечатлени. Честно казано надали някой е очаквал такъв успех от мен. Още повече да бия Винъс Уилямс по този начин.

 

Самата ти очакваше ли да бъдеш на полуфинал на Уимбълдън?

 

Честно казано - не. Дойдох тук, за да играя добре, може би да спечели кръг или два. Полуфинал обаче е много по-сериозно нещо.

 

Каква беше стратегията ви срещу Винъс. Как по точно я победихте?

 

Нямах конкретна стратегия. Опитах да покажа моята игра, която прилича доста на нейната. Опитвах да вкарвам повече първи сервис. Мисля, че и в защита бях страхотна.

 

Какво ви изненада в този мач?

 

Не мога да кажа. Мисля, че доста бързо приключи мача. Да спечеля 6-2, 6-3 е най-голямата изненада за мен. Очаквах по-дълъг мач.

 

Колко кортове на трева има в България?

 

Нито един, всъщност.

 

Нямате кортове на трева???

 

Не!

 

Е, в такъв случай къде сте играли на трева за първи път?

 

Не си спомням кога беше това. Преди пет години някъде в квалификациите на Уимбълдън може би беше. Но истината е, че наистина имам малко опит на трева. След всеки мач обаче ставам по-добра.

 

Мислите ли, че Винъс изгуби тотално своята игра с течение на мача. Тя започна да прави много грешки?!

 

Да, може би. Аз обаче я притиснах доста здраво. Да, наистина в началото започна много силно, но след това не толкова. В мач по тенис никога не може да предвидиш какво ще се случи. Просто трябва да играеш и накрая да отчетеш финалния резултат.

 

Беше ли нейният сервис толкова мощен, колкото очаквахте?

 

Да, нейният е най-бърз. Такъв не съм срещала сред другите жени. Само че процентът и на вкаран първи сервис днес не бе много добър.

 

Разкажете ни нещо за България. Всички ние знаем главно за сестрите Малееви.

 

Безспорно сестри Малееви са най-известни в страната ни. Те имат уникални постижения. Тенисът е много популярен спорт в страната ни. Много деца играят, други опитват да влязат в големия спорт. В топ 100 обаче съм само аз. Имаме още няколко състезатели в топ 200. Имаме си и голяма звезда при мъжете - Григор Димитров. Той спечели Уимбълдън при юношите. Него го чака страхотно бъдеще. Желая му подобни успехи.

 

В София ли сте родена. Как започна кариерата ви?

 

Не, не съм от София. От Пловдив съм, това е вторият най-голям град в родината ми. Сигурно съм започнала да играя още като бебе. Може би на 3 съм имала първи досег с играта, баща ми е треньор по тенис. Първият ми турнир беше на 7. Целият ми живот премина в тениса, няма как.

 

Имате ли академия по тенис в България? Как подготвяте младите таланти?

 

Не, нямаме. Имаме много тенис-клубове, където пък треньорите се занимават с децата. Условията са нормални. Не можем да се сравняваме с една Испания например. Там има много академии, за каквито говорите. Ние просто си имаме тенис клубове, където децата играят. Ако децата са добри, треньорите просто им обръщат повече внимание.

 

Българската федерация плащаше ли твоите разходи за пътуване, когато беше на 14-15-16 години?

 

Не, тогава не. По това време федерацията не беше много добре финансирана. Не им пукаше. Сега нещата са по-добре, с хората които я поеха. Стефан Цветков, мениджърът на федерацията, прави много за тениса. Опитва се да го спаси. Направи доста турнири, опитва да намери спонсори. В момента БФТ ми помага.

 

Какви са ви спомените от Уимбълдън?

 

Уимбълдън е като религия за мен. Мисля и не само за мен. Това важи за всички играчи.

 

Какво имате предвид?

 

Това е най-старият турнир. Когато израства, всеки играч гледа към Уимбълдън. Всички казват: "Искам да отида там някой ден". Това е мечтата на всеки.

 

Какво е да си на полуфинал. Има ли какво да предложиш още като игра?

 

Това си е невероятно постижение. Наистина се надявам да има какво още да предложа. Ще се опитам да направя всичко по силите си да се представя максимално добре. Ако покажа най-доброто от мен, имам шанс.

 

Готова ли си за вниманието, което ще получиш сега. Не е малко да биеш Винъс Уилямс?

 

Побеждавала съм я и преди. Тогава не се справих с напрежението в следващия мач, но сега си научих урока. Мисля, че ще успея да се съсредоточа.

 

Изглеждаш уверена, каква е тайната на успеха? Кажи нещо за семейството ти?

 

Действително натрупах увереност през годините. Имах слаб минал сезон и сега съм много по-опитна. Семейството ми много ми помага. Получавам подкрепа и от доста приятели. Всички ме подкрепят. Играх слабо миналия сезон. Редувах добри и слаби игри. Опитвах всичко, но не се получаваше. Какво трябваше да направя? Да се откажа от тениса? Не, аз го обичам. Радвам се, че си върнах формата и днес съм на полуфинал.


Какво можеш да кажеш за следващата си съперничка - Вера Звонарьова?

 

Играла съм с нея в Москва. Беше през ноември. Убедително я бих - 6:0, 6:2. Тогава играх наистина добре.

 

 
Коментари
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини