Преди големия финал



02-06-2015 12:19 | Станко Димов

Световният №1 Новак Джокович ще се изправи срещу Рафаел Надал в дългоочаквания сблъсък между двамата на четвъртфиналите на „Ролан Гарос”. Срещата ще се изиграе в сряда и ще започне около 17:00 часа българско време.

„Това е мачът, който всеки очаква. Не съм свикнал да играя срещу него толкова рано, но това е реалността. Предизвикателството и пред двама ни е огромно”, коментира Джокович в навечерието на мечтания дуел.

Джокович, който е финалист в турнира от 2012 и 2014 (и в двата случая загуби от Надал), записа изключително изразителна победа в предишния кръг – 6:1, 6:2, 6:3 над Ришар Гаске. В същото време пък Надал се справи с последния оцелял американец в турнира – Джак Сок, побеждавайки го малко по-трудно – 6:3, 6:1, 5:7, 6:2.

В сряда Джокович и Надал ще се изправят един срещу друг за 44-ти път. Водачът в световната ранглиста се намира в серия от 26 последователни победи, половината от които на клей. Изобщо от началото на сезона сърбинът има само две загуби (от Карлович в Доха и Федерер в Дубай), като през януари в Австралия спечели своята 8-ма титла от Големия шлем. Към нея в следващите месеци сърбинът добави 4 „Мастърс 1000” отличия – Индиън Уелс, Маями, Монте Карло и Рим.

Трофеят от „Ролан Гарос” е единственият от Големия шлем, който липсва във витрината на Ноле. 6 от 10-те му загуби в Париж са нанесени именно от Надал, в което, разбира се, няма нищо срамно.

В същото време Рафаел Надал е в серия от 39 последователни победи на „Ролан Гарос”. Общо в турнира той има 69 победи от изиграни 70 двубоя. Неговите 9 титли от „Ролан Гарос” (общо 14 от турнирите от Големия шлем) са абсолютен рекорд в турнира. Единствената загуба на Надал в Париж до момента е през 2009-та година и бе нанесена от Робин Сьодерлинг.

Надал играе слабо за собствените си стандарти от началото на годината. Той пристигна в Париж с постижение 25:9 победи и като №7 в ранглистата, което е най-слабият му ранкинг за последното десетилетие.

В директните двубои с Джокович, Рафаел Надал има леко предимство – 23:20 победи. Последният им дуел бе през април в Монте Карло, като успехът отиде на сметката на Ноле, при това в два сета.

„Вероятно това е най-тежкият съперник, който съм получавал на четвъртфинал на „Ролан Гарос”. Ние обаче няма да играем финал, така че това няма да бъде Мачът на годината. Който и да победи от нас няма да спечели турнира, а просто ще се класира за полуфинал”, коментира Рафа.

Букмейкърите дават сериозно предимство на Новак Джокович както в двубоя с Надал, така и за трофея в Париж като цяло.

Още един любопитен факт преди двубоя. Когато бе изтеглен жребия за турнира, Новак Джокович празнуваше своя 28-ми рожден ден. За подарък той получи мач с Рафа Надал още на четвъртфиналите. В сряда пък своя 29-ти рожден ден ще празнува Надал, който получи за подарък двубой с Джокович.

ДВУБОЯТ ДЖОКОВИЧ – НАДАЛ ОНЛАЙН МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

ПРОГНОЗИРАЙТЕ СРЕЩИТЕ ОТ РОЛАН ГАРОС ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини