Успя!



03-06-2015 19:09 | Станко Димов

Новак Джокович успя! Световният №1 победи Краля на клея Рафаел Надал в неговия втори дом – централния корт на „Ролан Гарос”. Сърбинът се наложи с категоричното 3:0 сета, в отделните части 7:5, 6:3, 6:1, като по този начин спечели титаничния дуел, считан от мнозина за финал преди финала в Париж. Загубата е едва втора в кариерата на Надал на „Ролан Гарос”, където той има 70 победи и рекордните 9 титли. Първото поражение на испанеца в турнира бе преди 6 години и бе нанесено от Робин Сьодерлинг в IV кръг.

С успеха днес Новак Джокович се класира за полуфинал и се доближи само на две победи от мечтания триумф на „Ролан Гарос”. Ако вдигне трофея в Париж, световният №1 ще направи „Кариерен шлем” и ще има във витрината си всеки един от трофеите от Големия шлем. Любопитно е да се отбележи, че едва втората загуба на Надал в турнира дойде точно в деня, в който навършва 29 години.

Първият сет предложи изключително зрелище, макар то да беше невъзможно за предричане след първите няколко гейма. Джокович стартира на максимална предавка и в първия четвърт час просто не грешеше. Сърбинът успя набързо да осъществи два пробива, които да затвърди и така поведе с 4:0. Общо в началните 4 гейма Ноле допусна две непредизвикани грешки.

Постепенно обаче Надал успя да се върне в мача и на свой ред взе инициативата. Шампионът успя да върне и двата пробива и изравни резултата  – 4:4 гейма. В 10-ия гейм, сервирайки за 5:5, на Рафа му се наложи да спасява 3 сетбола, но той се справи безупречно. Малко по-късно, когато сервира за място в тайбрек, испанецът отново трябваше да спасява сетболи. Той се справи в първите два случая, но в следващия, общо шести, Джокович излезе победител и затвори сета – 7:5 след час и 7 минути игра.

Втората част започна равностойно, като в първите геймове двамата взимаха лесно подаванията си и до точки за пробив не се стигаше. Първата такава дойде в 8-ия гейм и се откри пред Джокович. Надал обаче пласира отличен сервис и предотврати опасността, поне за момент. Малко по-късно сърбинът отново стигна до брейк-бол, а пробивът стана факт след грешка на Надал от форнед – 5:3 за Джокович! Сервирайки за аванс 2:0 сета Ноле не трепна и след час и 53 минути игра се доближи само на сет от мечтаната първа победа над Рафа в Париж. Това беше и първият случай в историята, в който Надал изостава с 0:2 сета (във формат 3 от 5) на клей!

Третата част стартира кошмарно за Надал. Испанецът трябваше да наваксва изоставане 15:40, успя да се справи и да стигне до равенство, но последваха нови две точки на сметката на Джокович, който проби за преднина 1:0. Малко по-късно, след брутална намеса на мрежата в ключов момент, Ноле стигна до втори пробив, който в последствие, отново след щастлива намеса на мрежата, затвърди и поведе с 4:0. Това сякаш тотално уби надеждите на Надал, който в последните минутки просто довърши двубоя, преглъщайки второто си поражение на „Ролан Гарос”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини