Двамата капитани



24-09-2015 10:53 | Любомир Тодоров

Загубеният плейофен двубой срещу Унгария предизвика много полемики на фона на разочарованието, че българският отбор не успя да се изкачи в първа група на Купа "Дейвис".

Капитанът Тодор Енев заяви в неделя, че съжалява, че Григор Димитров не е взел участие в този исторически мач и че момчетата също не разбират решението му. Пристигането му в София щяло да е чудесно и за младите тенисисти, които биха се вдъхновили, ако зърнат идола си на живо. После добави, че Гришо е играл срещу Люксембург само, за да покрие норматива за участие на Олимпийските игри.

Последва отговор от предишния капитан на националния отбор Димитър Господинов, която обяви снощи, че синът му е имал програма от една година, в която не влиза участие в Купа "Дейвис" през септември и че съставът срещу Унгария не си е свършил работата и Енев е некомпетентен.

От тази битка никой не печели, но губи българският тенис. Всяка страна държи на своето мнение и вярва в правотата си. Каква е все пак хронологията и какво се крие зад думите?

Първо, рекордьорът по участия в турнира и единствен българин с награда от ITF за впечатляващо представяне в Купа "Дейвис" Тодор Енев се изказа емоционално след загубата. Той отговори косвено на изявлението на Юлия Берберян, че Димитров е прав да откаже участие в София, защото програмата му е много натоварена. Освен това Григор играел за България всекидневно. А и Енев даде де факто информация догодина да не чакаме първата ни ракета в отбора, след като е сигурен за Рио.

Полезният ход на пловдивчанина Енев би бил още в неделя да подаде оставка и да остави ръководството на БФТ да реши дали да я приеме, или отхвърли. Защото Тодор е в края на един двугодишен цикъл, в който пое от Господинов отбор, който се бореше за оставане във втора група на зоната, а преди дни го доведе до мач за влизане в първа група. Трябва да се избистрят целите за следващия период.

Естествена беще и реакцията на бащата на Григор. Той е прав, че не е нормално един цял отбор да е зависим от един-единствен тенисист, пък бил той и №19 в света. Но най-добрият спортист на България има освен права и задължението да е пример за подрастващите. И наистина случаят беше идеален хората да го видят на живо, след като не присъства на церемонията по награждаването му за №1 и през 2015-а се появи в страната полуинкогнито, за да участва в представянето на свой спонсор.

Истината е, че с Димитров или без него националите можеха и трябваше да направят историческата крачка. Защото, както написах преди време, такъв шанс с жребия могат да нямат още дълго време. А и историята показва, че и с Григор може да се загуби домакински двубой, както беше при последното му участие в София през 2013 година срещу Финландия (2-3), когато начело на отбора беше Димитър Господинов.

Григор се радва на изключителен медиен комфорт от страна на сериозните български медии. Успехите му се мултиплицират, загубите му се омаловажават и прощават и се търсят всякакви причини извън него за тях. Безспорно Димитров беше доскоро всенароден любимец и все още не е загубил ореола си. Но той също трябва да проявява уважение към сънародниците си и да благоволява да дава чат-пат по някое интервю и за родни журналисти (примерът в Истанбул е едно добро начало), а не само за колегите ни в чужбина.

Защото липсата на информация поражда слухове и клюки. Ако хасковлията беше заявил ясно след US Open, че няма да играе в София, поради..., всичко щеше да е наред. Но не би, а мълчанието не винаги е злато. Докато разбрахме още по време на турнира в Ню Йорк, че Федерер и Вавринка са променили решението си да не играят тази година в отборния турнир и ще помогнат на шампиона Швейцария да опази мястото си в Световната група.

За доброто на българския спорт е добре всички противоречия да бъдат изяснени по мъжки и да се обособи един силен отбор за Купа "Дейвис", който да продължи да атакува челото.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини