Най-добрите сезони в историята на тениса



17-09-2010 05:09 | Николай Драгиев

Когато Рафаел Надал надви Новак Джокович във финала на US Open в понеделник, той стори нещо изключително - спечели три поредни турнира от "Големия Шлем" в една година. Разбира се така той стана най-младият носител на всички титли от най-престижните четири.

При всички положения сезонът на Рафа е сред най-бляскавите в Откритата ера на тениса (от 1968 г. насам).

Ето и един своеобразен топ 5 на най-добрите сезони:

1. Род Лейвър, 1969


Строен, стилен и обичащ атаката Род Лейвър е (на снимката с Фед) аматьор (буквално), когато постига своя "Голям Шлем" през 1962 г. Той става професионалист малко след това, именно този факт го спира да играе на турнирите от Големия Шлем.

С 1968 г. той, както и всички други професионалист са допуснати да играят в Шлема. Само си представете през тези години колко още титли щеше да има той!

Той се възползва веднага от шанса и през 1969 г., австралийският левичар печели за втори път "Големия Шлем." Той побеждава легенди в сопрата като Кен Розуел, който му е основен опонент, Стан Смит и Тони Роуч (бивш треньор на Федерер и Хюит). Все пак три от турнирите са били на трева по онова време.

Финалът на US Open тогава е прекъсван и от дъжд, когато Лейвър печели срещу Роуч. "След финала бяха останали най-много 10 души от пресата," спомня си Лейвър, който печели 106 победи при само 16 загуби през тази 1969 г.

2. Джими Конърс, 1974

Някои по-млади фенове може и да си спомнят този титан. През 1991 г. 39-годишният тогава Конърс игра на US Open.

17 години преди това той спечели Australian Open, Уимбълдън и US Open в една година. За 20 турнира през този сезон той загуби 4 мача! Само една победа не му стигна да закръгли успехите си на 100.

Интересното е, че тогава Конърс не е допуснат до "Ролан Гарос". Конърс, който също е левичар, подписва договор за участие в Световно отборно първенство, което организаторите на Откритото първенство на Франция далеч не одобряват.

3. Роджър Федерер, 2006

През 2006 г. Федерер жънеше кортовете на пълни обороти.

Федерер стигна до финала на всичките четири турнира от Шлема, печелейки 3. Това в крайна сметка се оказа и най-сериозният шанс на швейцареца да направи Шлем в една година.

На "Ролан Гарос" той отвя Надал в първия сет. Във втория гейм на следващата част пропиля аванс от 40:0 и оттам нататък всичко пропадна. Надал стигна до успех с 3:1.

Него сезон ФедЕкспрес достигна финал на 16 от 17 турнира, записвайки 92 победи при 5 поражения.

4. Рафаел Надал, 2010


Дори и да не спечели повече нито един мач до края на сезона, Надал заслужава място в този списък. Представянето му през 2010 г. бе еманация на метаморфозата му от клей-корт специалист до такъв на всички настилки.

Надал си върна титлата на "Ролан Гарос", след това блесна на Уимбълдън, преди да триумфира и на бързите кортове в Ню Йорк. От 1969 г. нямахме тенисист, който да спечели три поредни турнира от Шлема на различни настилки.

5. Роджър Федерер, 2007

През 2007 г. Федерер дублира постиженията си от предходния сезон. Той достигна до 16 поредни полуфинала на турнири в Шлема.

Той отново спечели Australian Open, Уимбълдън и US Open. Така за два поредни сезона бе на финал и на четирите турнира от Големия Шлем. А това е нещо, което никой не е правил и надали ще стори.

На US Open той си осигури и 10-и пореден финал от най-престижните надпревари в света.

 

Рави Убха, ESPN




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини