Суперталантът Томич едва не изхвърли Чилич от Мелбърн



20-01-2010 17:46 | Станко Димов

Световният номер 14 Марин Чилич измъкна повече от трудна победа с 6:7, 6:3, 4:6, 6:2, 6:4 над 17-годишния австралийски суперталант Бърнард Томич и се класира за трети кръг на Australian Open. Хърватинът изоставаше през повечето време от мача, а в петия сет бе дори на 5 точки от загубата, но успя да превъзмогне трудностите и да преодолее младия си опонент. В следващата фаза той ще се изправи срещу Станислас Вавринка, в повторение на финала на турнира в Ченай от преди броени дни, когато Чилич грабна титлата.

Снажният хърватин започна много трудно мача и определено изпитваше проблеми срещу страхотния форхенд на Томич. Двамата си размениха доста пробиви в първия сет, но в крайна сметка се стигна до решителен 13 гейм. В него Томич с умна игра стигна до успеха. Така той все още няма загуба в тайбрек на свой мач при мъжете.

Австралиецът поведе с 3:1 във втория сет, но тук някъде му "свърши бензинът". Чилич подобри значително играта си и изравни с 6:3.

Двамата си размениха по още един сет, за да се стигне до решителната пета част. В нея Томич очевидно не бе готов за толкова дълъг мач, въпреки че опитваше да компенсира това с огромно желание и хъс. Това бе първият му петсетов мач и в крайна сметка той логично отстъпи, въпреки че бе само на 5 точки от успеха, преди да бъде пробит при 4:4. Така с 6:4 Чилич все пак се поздрави с успеха, който изкова за близо четири часа игра.

Хърватинът пласира цели 70 уинъра, 25 от асове и допусна само 3 двойни грешки. Томич записа само 29 уинъра, но по-малко непредизвикани грешки и по-добър процент първи сервис - 66%.

 

Въпреки загубата Томич показа, че е сред най-вдъхновяващите таланти, които ще гледаме в следващите години. Разбира се, подобно на другия такъв суперталант - Григор Димитров, и той трябва да намали броя на "красивите загуби", които записва.

 

Марин Чилич Хърватия ПОБЕДИТЕЛ    66 6 4 6 6
 
Бърнард Томич Австралия     78 3 6 2 4

СТАТИСТИКА НА ДВУБОЯ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини