Федерер: Титла от Шлема е една от причините да играя още



26-01-2016 11:41 | Tennis24.bg

Роджър Федерер беше в отлично настроение след трисетовата си победа над Томаш Бердих в Мелбърн, с която се класира на полуфинал. След въпросите за мача швейцарецът отговори и на тези за неговата кариера като цяло и амбициите му за сезона.

- Роджър, какво би означавало за теб да спечелиш още една титла от Големия шлем, или повече, в ерата на Новак?
- Това ще значи много за мен. Това е една от причините да продължавам да играя тенис. Чувствам се конкурентоспособен. Мога бия всеки в Тура. Чудесно е, че в последните три турнира от Шлема показвам постоянна форма. Мисля, че играя добър тенис и се забавлявам на корта. Харесва ми да излизам на мрежата.

- Беше много мило, че спомена твоя приятел и треньор Люти в интервюто на корта. Разкажи ни за ключовите ти наставници и какво са допринесли те за твоето развитие?
- Дълга история. Не знам колко подробен искате да съм. Винаги съм казвал, че съм имал страхотни треньори през цялата ми кариера. Щастлив съм, че никога не съм правил лош избор. Техниката е много важна. Времето, прекарано от мен в Националния тенис център, между 14- и 16-годишна възраст, беше трудно. Северин също беше там. Бях най-малкият, трудно ми беше да съм концентриран дълго време. Беше голям житейски урок. В началото се прибирах вкъщи само за уикендите. Пътувах по 2 часа с влак, бях в различна част на Швейцария. Затова после в Тура логично съм най-дълго време с него. Мисля, че Люти даде много на играта ми. Той анализира много добре моите съперници. Страхотен мотиватор е и винаги до мен. Затова съм толкова щастлив не само от титлите он Шлема, но и от това че спечелихме Купа "Дейвис" преди година и половина заедно. Това беше невероятно изживяване и за двама ни.

Федерер

- На някои от важните точки, които печелеше се окуражаваше на английски с C′mon, понякога го правиш на френски, май сме чували и на друг език. Загадка ли е какво излиза от устата ти?
- Не знам. Рядко използвам френски, освен в случаите, когато съм във Франция. Иначе говоря английски и швейцарски немски. Английският е моят първи език, който използвам от първите години на моя живот. Говоря го всеки ден, така че е напълно естествено да изразявам емоции на него. Същото важи и за швейцарския немски. Нямам представа кога точно крещя на единия или другия език, но е по-често на английски.

- Днес имаше и няколко Аllez, май...
- Не. Аз съм си ги запазил за "Ролан Гарос" (усмихва се).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини