Турнирът на тенисистите



08-02-2016 17:22 | Любомир Тодоров

Ден след последната точка на турнира Garanti Koza Sofia Open може да се поразмишлява върху него.

Състезанието в "Арена Армеец София" може да се нарече успешно от гледна точка на организация. Всички останаха доволни: играчите, функционерите от АТР, многобройните гости на проявата. Нямаше слаби места, удобствата за тенисистите бяха на световно ниво.

Дойдоха наистина елитни тенисисти, повечето от които защитиха високата си класа и в София. Шампионът Роберто Баутиста Агут взе втората си титла за сезона, колкото има само още Джокович, и от днес е №17 в света. Достойният финалист Виктор Троицки също се изкачи с 3 места и е вече 22-и.

Голям турнир, силни участници, но залата се напълни чак за полуфиналите и финала. Министър Кралев обяви в неделя, че зрителите в залата са били 8500. Лайтмотивът беше, че като го нямало Григор Димитров, не било интересно. Безспорно присъствието на най-добрия български тенисист в историята би било огромен магнит за зрителите, но какво би станало, ако беше дошъл и отпаднал във втория кръг примерно?

Въпросите на малобройните медии към всички участници какво мислят за Григор втръснаха бързо. В неделя ведрият иначе Троицки не издържа, когато на заключителната му пресконференция след финала отново бе попитан за хасковлията."О, боже, тази седмица отговорих поне 120 пъти на този въпрос! Искате да го повтарям пак ли?", каза раздразнено белградчанинът.

За да приключа темата за Димитров ще кажа, че пиша за него от повече от 10 години и уважавам неговото решение и програма. Но знам от дядо ми, че когато човек има желание да направи нещо, намира и начин, а когато не иска - си намира причина.

Децата бяха във ваканция миналата седмица. И напълниха моловете и кината, но не и залата. Въпрос на приоритети. Може би трябваше да се помисли за някаква кампания сред учениците, които на всички големи турнири, на които съм имал възможност да присъствам, имат по един ден, в който влизат безплатно, но с придружител.

От спортна гледна точка видяхме на живо големи имена в съвремения тенис. Освен Баутиста Агут и Троицки, впечатлиха Мартин Клижан, Жил Мюлер, Андреас Сепи, Филип Колшрайбер, Лукаш Росол, Тимо де Бакер, Мариус Копил и др. Те показаха модерна игра и запомнящи се изпълнение.


кузманов и лазов
Искам да завърша с българското представяне. Трима направиха дебюта си в турнир от ATP World Tour и няма от какво да се срамуват. Димитър Кузманов защити реномето си на втора ракета. Той показа пораснало самочувствие, което му помогна в доста моменти. Беше близо до успеха срещу Беранкис. На двойки Мико и Александър Лазов имаха мачпойнт срещу бъдещите шампиони Колохоф и Мидълкооп в дългия тайбрек, в който се върнаха от 2:8 точки. В квалификациите 18-годишният Александър Лазаров измъчи сериозно стигналия в последствие до осминафиналите румънец Копил, като демонстрира смела игра и атакуващ стил.

Турнирът в София се превърна в любим за тенисистите, които със сигурност ще го препоръчат на колегите си. Това е чудесна реклама и за България като цяло. А и гаранция, че догодина ще дойдат също отлични играчи, а защо не и да очакваме и някого от Топ 10.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини