Джокович изстрада втора титла в Мадрид



08-05-2016 22:00 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Световният номер едно Новак Джокович спечели за втори път след 2011 г. турнира в Мадрид от "Мастърс 1000". Той детронира шампиона Анди Мъри с 6:2, 3:6, 6:3. Финалът се игра под открито небе на "Маноло Сантана". Силният дъжд спря към 17:30 часа и организаторите взеха решение да не спускат покрива за мача.

Ноле проби още в първия гейм. Той поведе с 40:15 и реализира втората си възможност, като пресече топка на мрежата. Сърбинът доминираше напълно от крайната линия и позволи на Мъри да спечели едва две точки при разигравания от тази зона в първите четири гейма, а сам постигна цели 11. Джокович направи още един пробив за 4:1 след форхенд уинър по диагонала. При 5:2 той сервираше за спечелване на частта, поведе с 40:0 и стисна победно юмрук при втория сетбол след 11-ия си печеливш удар.

Шампионът Анди подобри значително играта си и проби за 3:1 и затвърди. При 5:3 шотландецът сервира успешно за сета и го затвори с перфектна къса топка.

В решителната част Ноле проби за 2:0. След надиграване на мрежата той поведе с 40:15 и ликува след топка в аут на Мъри. Но веднага сърбинът предаде подаването си след две двойни грешки. Джокович отново нанесе удар, този път за 4:2, с бекхенд върху линията. В осмия гейм белградчанинът стигна до мачбол след двойна грешка на съперника, но Анди го неутрализира с десетия си ас и после взе подаването си. При 5:3 Новак застана на сервиса. В 14-минутен гейм, който беше украшението на турнира, Мъри имаше седем точки за връщане на пробива, но Джокович показа хладнокръвие и ги неутрализира. Той стигна до третия си мачбол и най-накрая успя, след като топката от форхенда ва шотландеца спря в мрежата.

За Новак това е пета титла за сезона и общо 64-а в кариерата. Сърбинът, който на 22 май ще навърши 29 години, излезе и начело по трофеи от сериите "Мастърс 1000" с 29 купи.

Публиката, която беше около 10 000 и отново не изпълни докрай централния корт, освирка мощно кметицата на Мадрид Мануела Кармена, преди тя да връчи трофея "Йон Циряк" на Ноле. Мадридчани са недоволни от лошото управление на 72-годишната бивша адвокатка и доста странни нейни решения.

Мъри не успя да защити титлата си в Мадрид, а това означава, че от понеделник Роджър Федерер ще го измести като втори в ранглистата.

Снимка: Даниел Касас, специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини