МакЕнроу: Федерер и Надал ще доминират още няколко години



04-01-2011 12:33 | Станко Димов

Джон МакЕнроу сподели, че очаква съперничеството между Роджър Федерер и Рафаел Надал да продължи поне още няколко години, преди новите лица да излязат на хоризонта.


Швейцарецът и испанецът държат повечето титли от Големия шлем през последните години, които неизменно завършват като номер 1 и 2 в ранглистата. Освен това и двамата са печелили всички отличия от Шлема. Надал допълни колекцията си в края на лятото, когато триумфира на US Open и взе трета титла от Шлема поред.


"Няма причина да мислим, че тези двамата няма да продължат доминацията си в следващите няколко години", коментира легендарният американски тенисист, който се включи в демонстративен турнир в Хонг Конг.


Въпреки, че Надал доминираше през целия сезон и завърши годината като безспорен номер 1, МакЕнроу вярва, че Федерер все още изпитва наслада от играта и може да се бори с по-младия си съперник. "Роджър все още обича тази игра. Той завърши годината много силно", сподели МакЕнроу, който има 7 титли от Големия шлем.


"Съперничеството между двамата е невероятно и всички ние се надяваме то да продължи още няколко години, от които да се възползваме".


Американецът вярва, че номер 3 и 4 в ранглистата Новак Джокович и Анди Мъри все още трябва да подобрят играта си, за да прекъснат хегемонията на Рафа и Роджър.
"В тяхната игра има елементи, които им пречат да се борят с Надал и Федерер. Все още не могат да се конкурират с двамата може би най-талантливи играчи в историята", каза МакЕнроу.


Ускорявайки подготовката си за Australian Open, Федерер и Надал се изправиха на демонстративния турнир в Абу Даби, където испанецът се наложи в 2 сета. От днес пък двамата започват и участието си на турнира в Доха.


Европейското господство на върха на ранглистата през последните години е факт. Последният американец, който спечели титла от Големия шлем бе Анди Родик през 2003-та година (US Open). Родик е момента е и единственият американец в Топ 10. В Топ 20 място намират още Марди Фиш (16), Сам Куери (18) и Джон Иснър (19). Родик и Фиш обаче сa към края на кариерите си.


"Иснър и Куери са страхотни играчи, които имат потенциал, но към момента не виждам как някой от тях ще спечели титла от Шлема. Що се отнася до младия Раян Харисън, то сега е прекалено рано да говорят. Надявам се, че той ще продължи да се развива с всеки изминал ден".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини