ВИДЕО: Федерер започна с трудна победа и нов "хот-дог"



04-01-2011 17:52 | Станко Димов

Роджър Федерер спечели първия си официален мач за 2011-та година. На старта на турнира в Доха швейцарецът надви със 7-6 (3), 6-3 Томас Шорел, който мина през ситото на квалификациите.


Предварителните очаквания за лесна победа далеч не се оправдаха. Левичарят от Амстердам, който е 168-и в ранглистата, показа агресивна игра и на няколко пъти заби безупречни форхенди, с които слиса именития си съперник.

 

Все пак обаче класата на Федерер си каза тежката дума, а в края на мача "Маестрото" изправи на крака зрителите на централния корт, след като направи поредния си "хот-дог", макар не с гръб към мрежата.

 

"Томас го чака голямо бъдеще. Успя да извади най-доброто от играта ми," сподели Федерер, който като цяло изглеждаше леко небрежен на корта.


Първият сет на мача беше повече от равностоен, а анонимният холандец пропиля куп възможности за пробив, в това число и три сетбола. При 5-4 Шорел имаше аванс от 40-0, но както редовно се случва в такива ситуации сервисът на Федерер излезе на преден план и световният номер 2 оцеля. Двамата доведоха нещата до тайбрек, спечелен от Федерер с лекота - 7:3 точки.


Натискът на 168-ия в света холандец продължи и в началото на втората част. При резултат 1:1 гейма младокът пропусна нови възможности за пробив, което се оказа фатално за крайния изход на мача. Федерер отново вкара няколко страхотни начални удари, а след това вдигна оборотите и безпроблемно стигна до успеха.


Нещо повече, в заключителните минути на мача Федерер изпълни любимия си удар между краката, т.нар. "хот-дог", с който обра овациите. Освен всичко швейцарецът спаси всички шест възможности за пробив в неговия сервис и така продължава с успешната си серия да не губи началния с удар.


В следващия кръг Федерер ще се изправи срещу сънародника си Марко Чиудинели, който се измъчи срещу учатващия с "уайлд-кард" Реда Ел Амрани.

Миналата година Федерер стигна до полуфиналите в Доха, където отстъпи пред бъдещия шампион Николай Давиденко.





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини